olieprijs_goldman

Aan het begin van ieder nieuw jaar publiceren diverse zakenbanken een lijst met topadviezen voor hun cliënten. Zo ook de beroemde Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. Veelal duurt het enkele maanden eer duidelijk is of de aanbevelingen hout snijden. Maar dit jaar loopt het allemaal anders. Door de tumultueuze start van 2016 moeten de strategen van Goldman nu al bakzeil halen. Het is een pijnlijke constatering voor één van de machtigste bolwerken op Wall Street: al na 6 weken kunnen 5 van de 6 topadviezen van Goldman Sachs de prullenbak in. Dat schrijft de zakenbank zelf – weliswaar in andere bewoordingen – in een note aan cliënten. De dollar tegenover een mandje van de euro en yen; de yields op Italiaanse versus Duitse staatsobligaties; Amerikaanse inflatieverwachtingen. Goldman Sachs had deze (en 2 andere) voorspellingen allemaal bij het verkeerde eind.

-1x-1

De missers van Goldman onderstrepen de enorme volatiliteit waarmee de financiële markten momenteel kampen. Die onrust verhevigt de prijsschommelingen in valuta’s, aandelen en obligaties.

Vlucht naar veilige havens

Signalen dat de wereldeconomie flinke hinder ondervindt van de groeivertraging in China, hebben geleid tot bezorgdheid over de kredietwaardigheid van banken en andere bedrijven. En die onzekerheid leidt weer tot een vlucht naar veilige havens als de yen, de euro en goud. “De markten vluchten momenteel richting risico-averse beleggingen, omdat men vreest dat de afkoeling in de economie zal leiden tot een mondiale recessie,” zo schrijft Charles Himmelberg, hoofd kredietstrategie, in een note aan cliënten. “De spreads op kredieten lopen op, met name in Europa, en dat kan weleens het signaal zijn dat systeemrisico’s weer terugkeren in de markt.”

Visie op dollar onveranderd

Ondanks de compleet verkeerde voorspelling van de dollarkoers, blijven de strategen wél achter hun visie staan. “De toenemende divergentie tussen enerzijds het beleid van de Fed en anderzijds de ECB en de BoJ zal uiteindelijk moeten leiden tot meer dollarkracht,” zo schrijft Himmelberg. De vraag is waarom Goldman dan zo snel bakzeil heeft gehaald? Helaas waren de strategen van de zakenbank vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar, aldus Bloomberg.

>>> Zo behaal je rendement bij negatieve koersen <<<