Aandelenmarkten gaan op en neer zoals de zee met eb en vloed. De laatste 8 jaar heeft de Amerikaanse aandelen de wind al fors in de rug gehad. De beurzen zijn al lang en veel gestegen waardoor je je kan afvragen hoe lang dit nog kan blijven duren. 5 topanalisten die ook de financiële crisis van 2008 zagen aankomen, voorspellen weinig goeds.
Het voorspellen van een nieuwe beurscrash is niet eenvoudig. Markten kunnen langer blijven stijgen dan rationeel verantwoord is. Onderstaande 5 topanalisten voorspellen echter dat het niet onlogisch zou zijn indien je stilaan je voor bereidingen zou treffen.
Tom Forrester, CEO Forrester Capital Management
Tom Forrester verkocht vlak voor de crash van 2008 een groot deel van zijn bankaandelen. Hij was dan ook een van de weinige ‘long’-fondsen die in 2008 nog winst kon maken.
Maar ook nu is Forrester er niet gerust in:
“De laatste 2 crashes kwamen er door een overwaardering van 1 sector: technologie in 2000 en vastgoed in 2008. Nu is alles overgewaardeerd. 9 van de 10 sectoren in de S&P 500 zijn duurder dan hun 10-jarig gemiddelde. De volgende correctie wordt niet aangenaam, er zijn nog maar heel weinig plaatsen om te schuilen”.
Jim Rogers
Jim Rogers ging vlak voor de financiële crisis nog verder dan Tom Forrester, hij ging short op bankaandelen. Dit leverde hem veel geld op. Nu verwacht Rogers opnieuw een enorme crash.
“Sommige aandelen in de Verenigde Staten beginnen de eigenschappen te krijgen van een bubbel. En bubbels lopen leeg. It’s going to collapse.”
Verder maakt Rogers zich ook zorgen over de schulden in de wereld.
“De financiële crisis van 2008 werd erger door de hoge schulden op dat moment. Maar vandaag liggen de wereldwijde schulden veel hoger dan in 2008.”
Mark Faber
Mark Faber is een echte doemdenker, maar vooral nu ziet hij verschillende alarmbellen afgaan.
“Er werden nog nooit zo veel aandelen gekocht ‘op marge’ (lees met geleend geld) dan sinds de jaren ’50. Dat zie je alleen wanneer de markten bijzonder duur zijn.”
Faber voorspelt dan ook weinig goed.
“Sommige beleggers zullen de helft van hun fortuin verliezen, anderen zullen alles verliezen.”
Bill Gross
Vlak voor de storm van 2008 stak Bill Gross $50 miljard van zijn klanten in cash geld. Dat behoede hem van grote verliezen. Nu ziet hij weer donkere wolken samenpakken boven de financiële markten.
“Alle financiële markten vormen een risico. Laat je niet misleiden door de blauwe lucht. De Verenigde Staten heeft een veel te hoge schuld, een ouder wordende bevolking en er is de opmars van automatisatie. Dat vormt een groot probleem voor de productiviteit. En de productiviteit drijft de economie.”
Rob Arnott, Research Affiliates
Rob Arnott is de grondlegger van ‘smart beta’ de populaire passief beleggen strategie. Hij zag in 2007 de recessie in de Verenigde Staten al aankomen. Hij maakt zich momenteel zorgen over de instelling van de beleggers.
“Er is een gevoel dat er niets verkeerd kan gaan. Er is niet genoeg angst onder de beleggers. Maar de markten bewegen met verandering in perceptie. Een slecht ding kan de perceptie wijzigingen en ook de richting van de aandelenmarkt. Met de hoge waardering is het moeilijk om een positief beeld te schetsen voor de toekomst.”
- Bron: Time Money
- Foto Credit: iStock