Veel beleggers maken de fout dat ze bijna altijd voor 100% beleggen. Cash wordt niet aanzien als een onderdeel van een beleggingsportefeuille. Nochtans is het een levensnoodzakelijk onderdeel van een goed gediversifieerde portefeuille die beleggers veel meer kan opbrengen dat 0% rente.

Liquiditeit geeft beleggers opties. Dit betekent niet dat je moet kiezen tussen 100% cash of 100% aandelen. Een goede beheerder van zijn portefeuille bouwt cash op wanneer het risico verhoogt en bouwt cash af wanneer het risico verlaagt.

Het mooie aan extra cash is dat het gemakkelijk terug in te zetten is, wanneer je te vroeg cash opbouwt. En dat het extra bescherming biedt wanneer je toch gelijk hebt. Cash is een win-win-formule voor je beleggingsportefeuille.

Voorbeeld: portefeuille van €10.000

  • Volledig aandelen en daling van 30% van de beurs: €7.000
  • 60% aandelen en 40% cash bij daling van 30% van de beurs: €8.200
  • Volledig aandelen en stijging van 30% van de beurs: €13.000
  • 60% aandelen en 40% cash bij stijging van 30% van de beurs: €11.800

Bij een daling zorgt een cash-buffer er dus voor dat het verlies ‘beperkt’ blijft. De winst is ook beperkt wanneer de beurzen stijgen, maar er is nog steeds winst.

Cash is King

Er zijn op dit moment 7 goede redenen waarom cash geld belangrijk is

-1. De meeste mensen die aandelen kopen zijn speculanten en geen beleggers. Ze kopen stukjes papier in de hoop ze aan een hogere prijs weer te verkopen.

-2. 80% van de markt beweegt in dezelfde richting. M.a.w. in een neerwaartse trend dalen zelfs de beste bedrijven.

-3. De beste beleggers kennen de waarde van cash geld. Warren Buffett heeft met Berkshire Hathaway niet voor niets meer dan $100 miljard op de balans staan.

-4. 80% van de individuele belegger verliest geld over een periode van 10 jaar. Reden: emoties en een gebrek aan kapitaal om op de juiste momenten te kopen.

-5. Meer cash is beter dan short gaan. Het is veel gevaarlijker om short te gaan wanneer je verkeerd zit dan met extra cash de verkeerde beslissing te maken.

-6. Je kan niet laag kopen wanneer je geen cash geld hebt om te kopen. Iets verkopen om iets anders ‘laag’ te kopen, is niet de definitie van laag kopen en hoog verkopen.

-7. Cash geeft je een buffer tegen onverwachte gebeurtenissen zodat je geen investeringen moet liquideren op een slecht moment.

Bron: R.I.A.

Foto Credit: iStock