De huidige stijging van de Amerikaanse aandelenmarkt duurt al bijna 10 jaar. Het is hiermee een van de langste stijgingen uit de geschiedenis. Dit maakt veel beleggers nerveus. Mooie liedjes blijven namelijk niet duren. En met 2008-09 in het achterhoofd, krijgen beleggers schrik voor een nieuwe beurscrash. Volgens Money Master Tony Robins is een beurscrash echter een goede zaak.

You can’t win by sitting on the bench. You have to be in the game,” zegt Tony Robins. Angst wordt niet beloond, moed wel. Daarom dat beleggers een beurscrash niet moeten vrezen, maar omarmen.

Dit zijn 7 redenen waarom een beurscrash goed is.

De feiten van een beurscrash

-1. Correcties zijn normaal

Gemiddeld genomen komt een correctie van 10% ieder jaar voor. Beleggers vrezen steeds dat correcties overvloeien in een beurscrash. Maar in realiteit is een correctie vaak sneller voorbij dan verwacht.

-2. Minder dan 1 op 5 correcties wordt een crash

Meer dan 80% van alle correcties op de aandelenmarkt, … is een correctie. Wie verkoopt omdat er zich een correctie voordoet, verliest in de meeste gevallen geld omdat de aandelenmarkt daarna weer stijgt. Je verkoopt waarschijnlijk op het slechtste moment.

-3. Niemand kan de toekomst voorspellen

Zogenaamde experts die een beurscrash voorspellen zeggen het vaak zo lang dat ze meer niet als wel juist zitten. Een beurscrash kondigt zich nooit aan maar is een proces dat langer duurt.

Schrijf je hier in op onze gratis nieuwsbrief en ontvang iedere dag het belangrijkste cryptonieuws in je mailbox: Slim Beleggen Daily >>

-4. Beurzen blijven stijgen

De S&P 500 daalde tussen 1980 en 2015 gemiddeld 14,2% in een kalenderjaar. Toch kon het 27 van die 36 jaren in het groen eindigen.

-5. Geen stierenmarkt zonder berenmarkt

Een berenmarkt – periode van dalende beurskoersen – duurde gemiddeld een jaar waarin het verlies gemiddeld 20% bedroeg. Zonder deze dalingen periodes zijn er ook geen stijgende periodes waarbij je goedkoper kan instappen.

-6. De beste kansen

De beste kansen doen zich niet voor op de top van een markt, maar op de bodem. Het is het meest donker vlak voor het terug licht begint te worden.

-7. Het grootste gevaar is niet beleggen

De S&P 500 stijgt gemiddeld 8,2% per jaar. Een markt kan je niet timen. Het is dan ook beter om langdurig in de markt te zitten.

Bron: MarketWatch

Foto Credit: iStock