De afgelopen weken kijkt de markt weer voorzichtig naar boven. De S&P 500 noteert zelfs alweer boven de 2.000 punten. En het Chinese bbp kwam vandaag uit op 6,9% tegen een verwachting van 6,8%. Toch zijn veel beleggers nog erg voorzichtig en wantrouwend. Een harde landing in China of een recessie in de VS ligt nog steeds op de loer, zo denken velen. Volgens Lee Cooperman van Omega Advisors is het echter tijd om de zaak van de positieve kant te bekijken. Aandelen zijn nog steeds aantrekkelijk. Beleggers kunnen zich eigenlijk niet veroorloven om niet in de markt te zitten. Daarvoor geeft Cooperman de volgende redenen:
- Als de markt nu zou toppen, zou dat voor het eerst zijn zonder dat de Fed voorafgaand een renteverhogingscyclus inzette. Gemiddeld ging de markt nog 2,5 jaar omhoog na de eerste renteverhoging.
- Een bearmarkt onstaat door een recessie, overwaardering, een vijandige Fed of een geopolitieke gebeurtenis. Die zijn op dit moment niet aanwezig, de laatste is niet voorspelbaar.
- Markten pieken gewoonlijk in euforie. Cooperman ziet echter geen tekenen hiervan. Integendeel, individuele beleggers onttrokken dit jaar tot nu toe $ 100 miljard aan de aandelenmarkten. Dat gebeurt bij bodems, niet bij toppen.
- De aandelenmarkten hebben recent al een gezonde correctie ondergaan. Het gemiddelde aandeel daalde met 20% van het 52-weeks hoogtepunt.
- Wat is het alternatief voor aandelen? Obligaties die 2% opleveren of kasgeld dat niks opbrengt?
- Bedrijven kopen flink aandelen in met de uitgifte van obligaties. Dat kan 2% tot 3% aan groei toevoegen bij de S&P 500 index.
- De waarderingen zijn heel redelijk. Over de afgelopen vijftig jaar noteerde de S&P 500 gemiddeld 15 keer de winst. Bij een inflatie tussen de 1% en 3% was dat 17 keer. We noteren nu 16 keer de winst. En dat is bij een huidige 10-jaars rente van 2%, waar deze historisch gemiddeld op maar liefst 6,7% lag.