Fortuin verdienen

Geluk zit soms in een klein hoekje, een fortuin ook. Je hoort en leest altijd over de grote miljonairs van bedrijven. Maar er zijn ook gewone mensen, misschien zelfs een van je buren of iemand uit je familie, die op een eenvoudige manier een fortuin opbouwden. Een fortuin opbouwen is geen immense opgave, maar je moet wel de juiste strategie ontwikkelen. En die strategie is voor iedereen anders. We geven alvast 7 voorbeelden, maar de kracht van rijkdom is doen wat bij je past. Dat is de enige manier om het vol te houden. (Als het past, mag je natuurlijk ook meerdere strategieën toepassen) # 1. Denk aan geld als een investering Peter Adeney – beter bekend als Mr. Money Mustache – ging op zijn 30e op pensioen doordat hij 2/ van het inkomen van hem en zijn vrouw spaarde. Hij zag geld als een middel om te investeren in plaats van uit te geven. De meeste mensen werken voor hun geld, maar Peter Adeney liet zijn geld voor hem werken. Zo slaagde hij erin om al op jonge leeftijd op pensioen te gaan.

# 2. Verhoog je inkomen Alles wordt gemakkelijker wanneer je meer verdient. Er zijn tientallen manieren om je inkomen te verhogen: verkoop iets online, neem een 2e job, studeer om meer kans op promotie te maken, … De kunst is natuurlijk om je uitgaven niet mee te laten stijgen wanneer je inkomsten stijgen. Met het verschil kan je je geld aan het werk zetten, zoals bij Peter Adeney.

# 3. Weg met de auto Dit is voor de ene al gemakkelijker dan de andere. Maar denk eens na wat je allemaal kan besparen wanneer je je auto inruilt voor openbaar vervoer of een fiets. Je moet geen benzine meer tanken, geen verzekering, geen verkeerstaks, geen onderhoud, … Wanneer je niet zonder auto kan, kan je steeds overwegen om een goedkoop model te kopen. Zie een auto als een transportmiddel om je van punt A naar punt B te brengen, niet als een luxeproduct.

# 4. Vindt plezier in dingen die geen geld kosten Een fortuin opbouwen komt in feite maar neer op 1 ding: meer verdienen en minder uitgeven. Maar dit wil niet zeggen dat je een saai leven moet leiden. Om je uitgavenpatroon onder controle te houden kan je ook leuke dingen doen die helemaal niet veel geld moeten kosten: koken, lezen, gratis activiteiten, sporten, … Leer genieten van simpele, goedkope zaken. Geld uitgeven voor plezier is OK, maar het mag geen gewoonte worden.

# 5. Geef geld uit dat je later geld bespaard Zuinig leven wil niet zeggen dat je helemaal geen geld meer mag uitgeven. Is sommige gevallen is het zelfs goed om geld uit te geven, in kwalitatieve goederen bijvoorbeeld. Koop liever 1 jas van €100 dan 3 jassen van €40. Dan ben je niet bezig met consumeren maar met investeren.

# 6. Maak een noodfonds 78% van de mensen heeft binnen een periode van 10 jaar een negatieve ervaring dat veel geld kost. Een noodfonds aanleggen is dus geen negatief idee, het is een optimistisch idee omdat je een buffer aanlegt om deze kosten op te vangen. Financieel experts raden aan om 3 tot 6 maanden uitgaven in een noodfonds te stoppen. Gezinnen hebben dikwijls genoeg aan 3 maanden, ben je single is 6 maanden aan te raden. Je kan je job verliezen, je auto geeft de geest, je wordt ziek of je partner sterft, … het leven kan soms hard zijn. Het is dus beter dat je voorbereid bent.

# 7. Bepaal doelen Bepaal een datum waarop je het fortuin bij elkaar wilt krijgen. Zonder doel is er geen intentie om er werk van te maken. Bepaal een doel op lange termijn en verdeel dat onder in kleinere doelen op kortere termijn om de motivatie hoog te houden en het doel realistisch.

<< 10 Tips om BeursMiljonair te worden >>