Mark Zuckerberg, CEO van de populaire sociaalnetwerksite Facebook, is op dinsdag 10 april vijf uur lang verhoord geweest door Amerikaanse wetgevers en senatoren over het datalek. Vreemd genoeg was dat ook de beste dag voor het aandeel van Facebook van de afgelopen twee jaar. Het aandeel opende de beursdag met een stijging van 2,5 procent en eindigde uiteindelijk 4,5 procent hoger.

Het aandeel van Facebook sloot de beursdag met een winst van 4,5 procent en noteert momenteel aan 165,04 dollar per stuk. Er moet ook wel even gezegd worden dat het aandeel de afgelopen maand 11 procent in waarde is gezakt omwille van inbreuken op de privacy van Facebook gebruikers.

Datalek

Cambridge University-onderzoeker Aleksandr Kogan creëerde in 2013 een persoonlijkheidstest-app die werd gebruikt door 300.000 mensen. Dit lijkt onschuldig maar de app had toegang tot informatie en gegevens die waren gekoppeld aan miljoenen Facebook accounts door een lek in het systeem.

Deze gegevens werden op een later tijdstip misbruikt door Cambrigde Analytica, tegen de regels van Facebook in. De gegevens werden gebruikt om de verkiezingscampagne van huidig president Donald Trump te manipuleren. In totaal zou het gaan over de gegevens van 87 miljoen facebook gebruikers.

Hervormen

Tijdens het verhoor zei Mark Zuckerberg dat hij alles in het werk gaat stellen om de problemen omtrent het datalek op te lossen. Sterker nog, hij neemt de volledige verantwoordelijkheid op zich voor de fout. Maar hij voegde er wel aan toe dat Facebook gegevens niet verkoopt aan adverteerders.

There’s a very common misconception about Facebook that we sell data to advertisers

Ondanks het pittige verhoor, wist Zuckerberg vrij koel te blijven. Het aandeel veerde met 4,5 procent op, beleggers en investeerders lijken dus terug vertrouwen te krijgen in het bedrijf. Op zich niet verwonderlijk vermits Facebook nu een grondige hervorming gaat moeten ondergaan. Daarenboven zal Facebook ook niet zomaar gaan verdwijnen uit het digitale landschap.

Bronnen: CNBC

Foto: PDP

Zo koop je de volgende Google of Facebook

Veel mensen durven niet beleggen omdat ze schrik hebben. Maar beleggen is een van de slimste dingen die je kan doen met je geld. Met enkele simpele richtlijnen kan je veel beginnersfouten vermijden en een leven lang genieten van geweldige beleggingen.

Ik word een Slimme Belegger