Hier is een lastige vraag: welke van de twee volgende investeringen brengt meer risico met zich mee: aandelen of cash? Nu zal je waarschijnlijk geneigd zijn om te zeggen: ‘aandelen!’, gezien de hoge waarderingen en de naar verwachting tegenvallende winsten het komende kwartaal en daarnaast weet niemand wat er gaat gebeuren met de economie… Het antwoord is echter: cash. Niemand minder dan miljardair en belegger Warren Buffett gaat in op dit concept in zijn meest recente nieuwsbrief aan aandeelhouders van zijn bedrijf, Berkshire Harthaway. Veel gepensioneerde beleggers, zegt Buffett, hebben de neiging om te denken dat cash veilig is en aandelen risicovol zijn. Velen zouden wat dit betreft liever geld in hun matras verstoppen dan aandelen van een publiekelijk verhandelbaar bedrijf kopen.
Cash voor de lange termijn
In realiteit zou het echter andersom moeten zijn. Aandelen hebben een langetermijntrackrecord dat laat zien dat ze andere grote investeringscategorieën outperformen. Daarbij is geld de absolute verliezer, dankzij inflatie waardoor de koopkracht er langzaam aan gaat. Zoals Buffett het in zijn brief uitlegt, gedurende de afgelopen 5 decennia (1964 – 2014) leverde de S&P 500 een rendement op van 11.196 procent, inclusief herinvesteren van dividend. Gedurende dezelfde periode daalde de waarde van de dollar met 87 procent.
Warren Buffett
Het probleem is volgens Warren Buffett echter dat mensen aandelen beschouwen als volatiel en risicovol. Maar wat is risico? Vanuit het perspectief van de ervaren, langetermijnbelegger, heeft risico niets te maken met het fluctueren van de aandelenkoersen. Het heeft daarentegen alles te maken met het voorgoed verliezen van je kapitaal. Bekijk je het zo, dan staat inflatie gelijk aan risico: het permanent verliezen van kapitaal. Waarmee loop je voor op inflatie? Met aandelen. Zo meldt professor Jeremy Siegel dat het langetermijnrendement op aandelen (inclusief het herinvesteren van dividend) neerkomt op 6,6 procent per jaar, nadat de inflatie hier al vanaf is gegaan, het ‘echte’ rendement dus. De periode waarover hij dit heeft berekend is van 1802 tot 2012. Klik hier voor 10 tips die je genoeg stof tot nadenken geven