Zorgen omtrent stagnatie en deflatie zorgden in 2014 voor een mistroostige sfeer in de eurozone. Hoewel sommige marktstrategen hun twijfels hebben over of de regio zich uit het economische dal zal trekken, kan het financiële toekomstplaatje van de eurozone er straks een stuk fleuriger uitzien. Een zwakkere euro en structurele hervormingen moeten daarbij helpen. ‘De eurozone had een moeilijk jaar dankzij het uitblijven van structurele hervormingen, verzwakkende opkomende economieën en een, tot niet zo lang geleden, relatief sterke euro’, vertelt Uwe Zoellner, portfoliomanager bij Franklin Templeton Investments. De portfoliomanager ziet echter redenen om optimistisch te zijn over de langere termijn.
Hervormen eurozone
Hij wijst op de euro die naar verwachting verder zal dalen en zo de grote exporteurs in de regio moet helpen hun concurrentiepositie te verbeteren. ‘We hebben het dan niet alleen over Duitsland maar ook over België, Nederland, Luxemburg en Italië.’ Bovendien wijst hij erop dat individuele landen beginnen met plannen om hun economieën te hervormen. Ook ziet Zoellner voldoende ruimte voor de bedrijfswinsten om te groeien. Wat betreft hervormingen, denkt Zoellner dat het nodig is het concurrentievermogen te verbeteren en arbeidskosten te verlagen. ‘De arbeidsmarkt in veel Europese landen is nogal rigide. Bedrijven kunnen moeilijk werknemers ontslaan en er is weinig ruimte om lonen bij te stellen wanneer het economisch minder goed gaat.’
Vooruitzichten
De kloof tussen de prestaties van de aandelenkoers en winstgevendheid van bedrijven zou een van de redenen zijn waarom er meer onzekerheid is over de vooruitzichten voor Europese aandelen. ‘Waar Europese aandelen de afgelopen drie jaar zo’n 54 procent zijn gestegen, is de winst per aandeel in diezelfde periode gedaald.’ De recente bezorgdheid over Europese aandelen is volgens de manager onterecht. In vergelijking met andere regio’s, lijken Europese markten hem zelfs betrekkelijk goedkoop, zeker in verhouding tot de Verenigde Staten. De Europese bedrijfswinsten zijn op korte termijn niet direct uitnodigend. Doordat ze echter nog ver van hun vroegere piek verwijderd zijn, is er de komende 24 maanden kans op een stevige inhaalbeweging. 2015 goed beginnen? Lees dan het rapport Beleggen in 2015 over 5 trends die u niet mag missen!