De STOXX Europe 600 Banks Index, een index met de grootste banken in Europa, noteert na 6 weken bijna 30% lager dan in het begin van het jaar. De index daalt al 6 weken op rij, niet meer gezien sinds de financiële crisis van 2008.
- Deutsche Bank: -36%
- Credit Suisse: -40%
Dat Deutsche Bank in de problemen zit, is duidelijk. De bank overleefde maar nipt de vorige financiële crisis. Om terug zo veel mogelijk winst te maken, nam de bank enorme risico’s de afgelopen jaren. Maar dat keert zich nu tegen de bank, Deutsche Bank verkeerd momenteel in een perfecte storm. 2 van Europa’s grootste banken zien hun aandelenkoers decimeren in 2016. De reden is niet ver te zoeken: Deutsche Bank rapporteerde een verlies van €2,12 miljard over het 4e kwartaal, Credit Suisse boekte een verlies van €5,83 miljard. BNP Paribas zag zijn winst met 52 % kelderen. Ook hier is de reden niet ver te zoeken: Negatieve rentevoeten bij de Europese Centrale Bank. Sinds juni 2014 stond de rente op -0,10% maar nu staat de rente op -0,30%. De schade bij de Europese banken kan dus nog oplopen. Deutsche Bank: Beleggers geloven niet meer in een goede afloop Het beleid van de ECB vreet aan de winst van de banken. Beleggers geloven dat het monetaire beleid nog lang hetzelfde zal blijven. Hierdoor dalen de langetermijnrentes en verdwijnt de winst van de banken als sneeuw voor de zon. Negatieve rentevoeten zijn gevaarlijk voor het monetaire systeem. Het is het nieuwste speelgoedje geworden van de centrale banken. Buiten de ECB hanteert ook de Zweedse, Deense en Zwitserse centrale bank negatieve rentevoeten. Recent kwam daar zelfs de Bank of Japan bij. Het lijkt dan ook een kwestie van tijd vooraleer de Federal Reserve zal volgen.
Dé oplossing tegen negatieve rentevoeten
Gelukkig kan je jezelf daartegen wapenen. Fysiek goud is een perfecte dekking tegen het vuile monetaire beleid. De euro verloor bijvoorbeeld 17% van zijn waarde tegenover de dollar sinds de invoering van negatieve rentevoeten door de ECB, maar de goudprijs in euro steeg over diezelfde periode met 14%.
<< Lees de BeursBijbel om je portefeuille optimaal te laten renderen >>