Groeimarkten: voor de ene ‘the next place to be’, voor de andere te risicovol of een ‘te ver van mijn bed show’. Hoewel aandelen uit groeilanden een ander risicoprofiel met zich meedragen ten opzichte van ontwikkelde landen, bieden ze een groeipotentieel waar ontwikkelde landen alleen maar van kunnen dromen.

Dit zijn 3 goede redenen om vandaag te beleggen in groeilanden.

-1. Groeilanden zijn te groot om links te laten liggen

Groeilanden zijn goed voor 40% van de globale economie. Dat is een verdubbeling in de laatste 25 jaar. De groeimarkten gecombineerd zijn groter dan de Verenigde Staten, Japan en Europa. Naar verwachting zullen deze landen nog minstens tot 2021 sneller groeien dan de ontwikkelde markten.

-2. Het voordeel van de snelle groei

De snelle economische groei is gedreven door 2 superkrachten: een groei van de bevolking en een groei van de productiviteit. Waar de bevolking in de ontwikkelde landen veroudert en ouderen een steeds groter deel van de bevolking uitmaken, is dat bij groeilanden net het omgekeerde. Daarnaast zijn ontwikkelde landen al vergevorderd in hun productiviteit terwijl groeimarkten hier nog sterk in kunnen groeien.

-3. Consumptie

In het jaar 2000 kwam slechts 4% van de globale middenklasse uit groeilanden. Tegen 2030 zal dit gestegen zijn naar 15%. Dat is een bijna verviervoudiging in 3 decennia. Tegen 2020 zal de middenklasse in China groter zijn dan de middenklasse in de Verenigde Staten, tegen 2021 zal ook India de V.S. voorbij gaan. Dit betekent dat steeds meer consumptie de economieën van de groeilanden zal ondersteunen.

Beleggen in China

Wist u dat in de komende vijf jaar, het aantal dollar-miljonairs in China met maar liefst 41% zal stijgen tot 2,7 miljoen? Wellicht niet, maar hiermee wordt China het derde rijkste land ter wereld. China heeft een indrukwekkende weg afgelegd, als het gaat om vermogenstoename. In 2000 bedroeg het gemiddelde vermogen van een Chinees amper $5000. Tegenwoordig zit dit cijfer al op bijna $30.000, en blijft de versnelling toenemen.

Deze grafiek, van Credit Suisse, laat overduidelijk zien hoe sterk de rijkdom van de gemiddelde Chinees toeneemt.

De economische groeimotor van China begint bijzondere vruchten op te leveren voor haar bevolking. En dit is precies de strategie die de huidige Chinese machthebbers al een decennium geleden hebben uitgetekend. Ze willen van China een vermogende staat maken, gestuwd door interne kracht. Op de langere termijn is het vermogen zich aan het verplaatsen van de geïndustrialiseerde landen naar de opkomende markten. Met op kop China!

Bron: ValueWalk – Gratis Nieuwsbrief Slim Beleggen

Foto Credit: iStock

Bekijk ook de analyse van Ed Kerschner, Columbia Threadneedle Investments

.