In een laatste fase van een stierenmarkt in aandelen staan vaak alle lichten op groen. Dan schieten de meeste activa hoger in prijs, met name de achterblijvers in de stierenmarkt. Denk daarbij aan grondstoffen, maar ook aan de groeimarkten. De eerste groep begint pas dit jaar goed in vorm te raken. Maar de groeimarkten bleven tot op heden uit de schijnwerpers. Daar kon in de komende weken en maanden wel eens verandering in gaan komen.

Want voor de groeimarkten houden we altijd één specifieke indicator in de gaten: Baltic Dry Index (BDI).

Het is de graadmeter voor de bulkvaartvervoer over de oceanen. Ruwe materialen zoals cement of graan die over de wereldzeeën worden vervoerd in grote bulktankers. De Baltic Dry Index vertegenwoordigt de tarieven van de bulkscheepvaart.

Als de prijzen in de lift zitten, gaat het goed met de wereldeconomie. Maar nog belangrijker: inflatie zit in de pijplijn.

In de afgelopen week schoot de BDI met 20% omhoog. Dat klinkt heftig, maar daar moet ook het volledige verhaal bij vertelt. Tegenwoordig noteert de Baltic Dry Index rond 1.200. Maar in de economische boomperiode van 2006-2007 vloog de index richting 12.000!

Alles is relatief, zullen we maar zeggen.

En toch… toch valt de sprong van de voorbije week niet te ontkennen, vooral als we de grafiek van de BDI over meerdere jaren bekijken.

Het hele verhaal van de BDI is meer genuanceerd. Want de top mag eerder dan wel geplaatst zijn rond 12.000, de bodem werd in 2016 helemaal gezet op 300.

Het zijn indrukwekkende verschillen.

Maar wie goed naar de bovenstaande grafiek kijkt, ziet dezelfde formatie die we u al weken laten zien bij diverse grondstoffen: een bodemformatie in de herstelfase.

Na het dieptepunt in 2016, kruipt de Baltic Dry Index stelselmatig uit het dal. De tarieven staan inmiddels 4x hoger dan de absolute bodemprijs. Er is natuurlijk nog een hele weg af te leggen, maar dat is precies wat ons sterkt in ons betoog.

We zijn er nog niet met deze stierenmarkt, en het beste deel moet nog komen.

We verwachten dat het herstel van de BDI in de komende maanden doorzet. Uiteindelijk zal de meerjarige weerstand rond 2.500 verpulverd worden, waarna de graadmeter veel hogere koersen zal gaan opzoeken.

Met alle gevolgen van dien!

Eens de Baltic Dry door het dak gaat, is er geen houden meer aan voor aandelen uit de opkomende markten. Vooral die in Azië, want het belangrijkste vrachtvervoer heeft bestemming China of een van de buurlanden.

Shanghai-index aan onderkant trendkanaal

De Shanghai-index heeft een zware week achter de rug – met een daling van 3% — maar we verwachten dat het consolidatieproces een noodzakelijk kwaad is voor veel hogere koersen in de komende maanden.

Waarom we dit zo stellen, valt opnieuw goed af te leiden uit de grafiek.

Hieronder ziet u de meerjarige grafiek van de Chinese Shanghai-index. Wie goed kijkt, ziet vooral een systeem van hogere bodems. En we zijn er absoluut van overtuigd dat de hogere toppen later ook zullen volgen.

Uiteraard, een succesvol belegger word je niet door de toppen af te wachten, maar de bodems te kopen. Vandaag lijkt zich andermaal een mooi koopmoment voor te doen in aandelen van de groeimarkten algemeen, en Aziatische aandelen specifiek.

Het Groeimarkten Rapport

Het analistenteam van het Groeimarkten Rapport zit er steeds meer bovenop, en vult z’n Selectielijst met allerhande van dit soort snoepjes voor beleggers. Het lijkt stilaan op een snoepwinkel. En eentje waar je vandaag alleen in de winkel staat.

Want niemand wil nog kopen in Azië. Als we het sentiment meten onder beleggers, maar ook binnen onze doelgroep, dan zakt de temperatuur voor Aziatische aandelen inmiddels onder het vriespunt.

Erg apart. We hameren zo vaak op het gegeven dat je geld kan verdienen met aandelen door ze goedkoop te kopen, en weer duur te verkopen. Toch slaat dit principe erg slecht aan bij beleggers. Ze hollen nog altijd liever de massa achterna. Niet slim, als u het ons vraagt.

Want wie denkt dat de waardering in Azië voor altijd achterop zullen blijven, heeft het grondig mis. We kunnen het weten, want we hebben de vorige bull market in de 2004 tot 2007 aan den lijve meegemaakt.

Het was het beste wat we ooit als beleggers in aandelen hebben meegemaakt. Een onhoudbare rally die soms wekelijks met tientallen procenten omhoog schoot. Je moet het meemaken om het te kunnen geloven.

Maar gelooft u ons maar: er gaat niets boven een stierenmarkt in groeimarktaandelen.

En die komt er opnieuw aan.

Bron: Gratis Nieuwsbrief Slim Beleggen

Foto Credit: iStock