De angst voor het coronavirus heeft de markten tot nu toe schade toegebracht. De Dow Jones zit momenteel in zijn langste verliesperiode sinds augustus. Het ziet er ook niet naar uit dat aandelen zich snel zullen gaan herstellen, dat blijkt uit vorige epidemieën. Uitbraken zoals SARS en Ebola deden aandelen ook flink dalen voor een behoorlijke periode op de markten.

Hoe ernstig is het coronavirus en hoelang gaat dit virus nog levens eisen? Een belangrijke vraag want een epidemie is slechts nieuws voor de aandelenmarkten. Momenteel zitten de beurzen in een negatieve trend omwille van het coronavirus en de onzekerheden die ermee gepaard gaan.

Uit vorige uitbraken blijkt ook dat aandelen rake klappen kunnen krijgen, de afgelopen twintig jaar zijn er verschillende epidemieën geweest die een ‘bloedbad’ hebben aangericht op de aandelenmarkten. Toen SARS uitbrak ging de S&P 500 met bijna 13 procent onderuit over een periode van 38 handelsdagen. Ook het zikavirus had een soortgelijk effect op de S&P 500.

The SARS scare in Hong Kong in 2003 changed the mindset of fund managers who had not dealt with such a health risk emergence and therefore MERS, Ebola, Zika, avian flu, and now coronavirus has created deep concern with still limited information on the extent of contagion and what remedies can be put in place and over what timeframe.

Lange termijn effect

Momenteel zijn er al meer dan 106 doden gevallen door het coronavirus en men verwacht dat het aantal doden nog zal oplopen de komende weken. Uit de SARS-periode kunnen we afleiden welke sectoren het hardst worden getroffen door de angst en paniek, namelijk de sectoren ‘financials’, ‘communication services’, ‘materials’ en ‘information technology’.

Houd er dus rekening mee dat aandelen de komende weken nog wat kunnen gaan dalen maar besef ook wel dat de economische situatie nu anders is dan toen. Het is dus moeilijk in te schatten welke impact het coronavrius nog zal hebben op de aandelenmarkten, positief is het alleszins niet.

Bronnen: CNBC

Foto: Quoteinspector.com – Flickr – CC BY 2.0

5 redenen om aandelen uit groeilanden te kopen

  • De waardering van de aandelen uit groeilanden bedraagt slechts de helft van de S&P 500
  • Voor het eerst in 5 jaar doen de aandelen uit de groeilanden het beter dan de S&P 500
  • Grote beleggers durven ondertussen weer te investeren in Aziatische aandelen
  • De economische groei is er hoger en de schuldengraad is lager
  • Aandelen uit groeilanden zijn een van de weinige vluchtroutes bij een nieuwe crisis

Wacht géén dag langer om aandelen uit groeilanden te kopen: LEES MEER