aandelen_winden Zijn aandelen momenteel duur? Helemaal niet, aldus Martien van Winden, beheerder van het beleggingsfonds Hoofbosch, in Fondsnieuws. Dat besef zal niet meteen vandaag doordringen, maar wel over een aantal jaar. Van Winden:

Gelet op de yield-ratio’s zijn aandelen sinds 1602 zelfs niet meer zo goedkoop geweest als nu. Toen ging de V.O.C. als eerste bedrijf ter wereld naar de beurs.

Van Winden kan het weten, want in januari 2012 schreef hij het boek “De financiële canon van Nederland”. Daarin beschrijft hij onder meer de historische Hollandse Calvinistische spaarzucht, waar hij overigens fan van is. Zijn motto is dan ook om alleen in de degelijke ‘SUN’-landen te beleggen: Switzerland, USA en Nederland. En dan specifiek in de echte stabiele value-aandelen die een goed dividendrendement laten zien. De beheerder vergelijkt die solide dividendrendementen van zo’n 3% met de rente op 10-jaars Nederlands staatspapier, die momenteel op 0,80% ligt. De obligatierendementen zijn dus slechts een kwart van de dividendrendementen. Dit enorme verschil in het voordeel van aandelen werd niet zo lang geleden nog voor onmogelijk gehouden, aldus van Winden. aandelen_rente Het favoriete Europese aandeel van van Winden is de Zwitserse chocoladefabrikant Lindt & Sprüngli. Sinds de oprichting in 1845 is het bedrijf vrijwel altijd winstgevend geweest. En het stapelt het ene dividendrecord op het andere. Daar komt bij dat in de sector nog nooit een bedrijf failliet is gegaan. aandelen_lindt Nestlé, het grote Zwitserse voedingsconcern, erkent volgens de beheerder die kwaliteit. Van Winden:

Die zouden Lindt maar al te graag overnemen. “Eén telefoontje is genoeg”, vertelden ze me letterlijk.

Bij aandelen komt historisch gezien 70% van het behaalde rendement uit dividenden, vooral door ‘rente-op-rente’, zo legt de beheerder uit. Slechts 30% komt voort uit koersstijgingen. Desondanks richten veel onwetende beleggers zich met name op dat laatste. Tot slot, waarom ‘SUN’? Duitsland is bijvoorbeeld niet zo degelijk als het imago doet voorkomen. Kijk alleen al naar het recente VW-schandaal, aldus van Winden. De geschiedenis van het land is bezaaid met zaken die te maken hebben met omkoping, fraude of plagiaat. Ook is Duitsland vaker bankroet gegaan dan Griekenland. Dat biedt toch weer een nieuwe kijk op de ontwikkelingen in de eurozone.

<<< Deze kleine sector belooft een industriële revolutie >>>