De financiële markten in de Verenigde Staten liggen in de lappenmand. De belangrijkste indexen bevinden zich momenteel op cruciale niveaus. Wanneer deze steunniveaus doorbroken worden, kan dit een kettingreactie in gang zetten die een epische crash kan veroorzaken.

Mark Newton, technisch analist bij Newton Advisors trekt aan de alarmbel.

De zwakke aandelenmarkt is een groot probleem aan het worden. Er is zware technische schade op korte termijn, het verlies van momentum op lange termijn in combinatie met een aandelenmarkt die eind januari overkocht was.”

Dow Theory verkoopsignaal

Mark Hulbert ziet dat er zich bijna een Dow Theory verkoopsignaal vormt. Deze indicator is ontworpen door Charles Dow. Het kijkt naar 2 indices: de Dow Jones en de Dow Jones Transportation Index. Beide indices kunnen een trend op Wall Street bevestigen.

Wanneer beide indices bijvoorbeeld een nieuw record op de tabellen zetten, moet je kopen. De theorie hierachter is dat een economie goed draait, wanneer de transportsector goed draait. Wanneer vrachtwagens, spoorwegmaatschappijen en rederijen veel werk hebben, is dat positief voor de economie en dus ook de aandelenmarkt.

Maar dit werkt ook andersom.

Zo zie je op de grafiek dat de Dow Jones Transport afgelopen vrijdag sloot onder de laagste koers van 9 februari, net als de Dow Jones index.

Geen houvast

Michael O’Rourke van JonesTrading merkt dan weer op dat meer dan 50% van de aandelen in de Dow Jones en iets minder dan 50% van de aandelen in de S&P500 momenteel onder hun 200-daags gemiddelde noteren.

Dit is niet meer voorgevallen sinds 2015.

Het forse herstel van afgelopen maandag werd bereikt met een laag volume terwijl de dagen dat de beurzen dalen gebeurt met een hoog volume.

De financiële markten bevinden zich op een make-or-break niveau. Een break zou dan ook een epische crash in gang kunnen zetten.

Bron: MarketWatch

Foto Credit: iStock