We hebben een jubeljaar achter onze rug liggen. De aandelenmarkten waren bijzonder sterk en daarbij werden buitengewone rendementen gemaakt. Met name op Wall Street was er sprake van een ware feeststemming. Maar, wie profiteren er eigenlijk van deze stijgende beurskoersen?

Donald Trump heeft de afgelopen maanden meermaals laten weten dat hij van mening is dat door zijn beleid de aandelenmarkten zo hard stijgen. De beleggers die al wat langer meelopen, weten dat zijn voorganger – Barack Obama – de grondlegger van deze rally is. Trump liet een paar dagen geleden nog weten dat de Dow Jones index door de grens van 30.000 punten zal gaan breken. Een behoorlijk gewaagde uitspraak voor een president.

Rijken profiteren hoofdzakelijk van de stijgende beurskoersen

De ‘gewone’ Amerikaan zal overigens weinig merken van de hausse op Wall Street. Zo is op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van WonkBlog, te zien dat hoofdzakelijk de rijkste groep Amerikanen profiteert van de rally. De rijkste 5% van de Amerikaanse bevolking bezit namelijk meer dan 70% van het totale aandelenbezit van alle Amerikanen bij elkaar opgeteld. Een behoorlijk indrukwekkend cijfer.

Vanuit dit oogpunt gezien is het ook niet vreemd dat de afgelopen jaren de inkomensongelijkheid zo hard is toegenomen. Het zijn namelijk met name de rijken die profiteren van de stijgende beurskoersen. Het grootste gedeelte van de Trump-aanhangers hebben dus niks aan de lovende woorden van Trump over Wall Street.