Aberdeen Asset Management ziet vier redenen waarom lagere olieprijzen in tegenstelling tot vroeger de economische groei niet meer stimuleren. Een daling van de olieprijs met 10%, krikt de twee jaar daarna de wereldwijde jaarlijkse BBP-groei met 0,2% op. Een economische vuistregel die volgens Lucy O’Carroll, hoofdeconome van Aberdeen Asset Management, in de huidige omstandigheden niet meer opgaat. Ze stipt 4 redenen aan.
1.Enkel aanbodgedreven
Wil de vuistregel ‘lagere olieprijs, hogere economische groei’ opgaan, moet de prijsdaling volledig worden gedreven door het aanbod. Dat is grotendeels het geval. Maar het ziet er toch steeds meer naar uit dat de huidige daling meer samenhangt met de verslechterende omstandigheden in de wereldeconomie en dus de vraag. Het stimulerende effect van de lage olieprijs vermindert dan ook.
2.Centrale banken
Een lagere olieprijs biedt de centrale banken meer ruimte om hun beleid te verruimen omdat de inflatie daalt. Maar dit mechanisme verliest zijn kracht in tijden waarin de inflatie sowieso al buitengewoon laag is en de rentevoeten op bodemniveaus liggen zoals vandaag.
3.Fracking verstoord
Het verschuiven van inkomen en bestedingen van rijke olielanden naar consumenten in westerse landen bij een dalende olieprijs kan zijn verstoord door de opkomst van fracking (methode om schaliegas en -olie vrij te krijgen uit diepe ondergrond, vooral gebruikt voor ontginning in VS). Investeringen in fracking leiden veel sneller tot inkomsten en winst en zijn daardoor veel directer verbonden aan de olieprijs dan investeringen in andere vormen van olie-exploitatie. De fracking productie is nu fors aan het terugvallen (zie hieronder) en zal een zware impact hebben op de economie in de VS.
4.Te grote daling
De prijsdaling was van zulke grote proporties dat de stimulerende werking ervan kan worden ondermijnd doordat productielanden als Saudi-Arabië moeten bezuinigen en producenten in de VS de boeken neerleggen. Dat zou in een worst case scenario de Amerikaanse bankensector in moeilijkheden kunnen brengen, met een nieuwe financiële crisis als gevolg. O’Donnell denkt echter niet dat het zo’n vaart gaat lopen.
<< Volg Slim Beleggen op Facebook – Twitter – Instagram en LinkedIn >>