Monetaire crisis

  • Grootste operatie uit de geschiedenis
  • Banksysteem is gebroken
  • 6x groter dan tijdens paniek na val Lehman Brothers

Er is iets groots gebeurd achter de schermen van de financiële markten waardoor de Federal Reserve massaal heeft moeten optreden. Uiteraard zullen ze zelf deze crisis niet publiek maken, maar de grafieken op hun website bewijzen het wel. Er heerst een crisis die erger is dan de systeemcrash van 2008. Om aan te tonen hoe ernstig het probleem is, moet u eerst even weten hoe de Federal Reserve precies werkt. De Federal Reserve maakt gebruik van repo’s waarbij het overheidsobligaties koopt van banken en cash in de plaats betaalt. Hierdoor heeft de bank minder activa van hoge kwaliteit op de balans staan voor onderpand maar meer cash. Een reverse repo is net het omgekeerde. Banken betalen cash aan de Federal Reserve om overheidsobligaties terug te kopen. Deze overheidsobligaties dienen meestal als onderpand met hoge kwaliteit. En dan nu het grote probleem. In 2004 stonden er voor $20 miljard reverse repo’s op de balans van de Federal Reserve. Deze werden voornamelijk doorgerold. Tegen 2008 was dit bedrag opgelopen tot $40 miljard en na de Lehman Brothers crisis piekte dit op $107 miljard. Banken hadden na Lehman meer onderpand nodig voor hun uitstaande derivaten. Crisis reverse repo's

<<< Hebt u al goud in huis? >>>

Maar begin 2014 begon het bedrag van reverse repo’s plots te stijgen zoals u op deze grafiek ziet. Het bedrag steeg ineens tot $315 miljard. Eind 2014 piekte de reverse repo’s even op $509 miljard. Eind september kende de reverse repo’s een nieuwe piek op $641 miljard. Dit is ondertussen 32 keer meer dan het gemiddelde voor de financiële crisis en 6 keer meer dan tijdens de piek van de financiële crisis. Dit is de grootste reverse repo operatie uit de geschiedenis. En niemand die er iets van zegt. Om de een of andere reden hadden een of meerdere banken ineens enkele honderden miljarden dollars aan kwalitatief onderpand nodig. In 2008 injecteerde de Federal Reserve deze obligaties in het systeem om een meltdown van de derivatenmarkt tegen te gaan. De reden achter deze operatie is voorlopig nog niet gekend.

Zijn crisis bij Glencore of Volkswagen de oorzaak?

Opvallend is wel dat de forse stijging van de reverse repo’s begon op 16 september, de dag dat de aandelenmarkt helemaal overkop ging na een daling van 8 dagen. Dit was ook de periode dat het aandeel en de obligaties van Glencore richting de afgrond gleden. Sommige analisten vermoeden dat de derivaten van Glencore de aanleiding waren voor een potentieel ‘Lehman Brothers’ moment. Of misschien ligt het aan de crash van Volkswagen? Zonder twijfel zegt bovenstaande grafiek en onderstaande video dat er iets gebroken is in het banksysteem waardoor de Federal Reserve in alle stilte een van de grootste reddingsoperaties uit de geschiedenis uitvoerde, aldus Investment Research Dynamics en Mike Maloney.