De S&P 500 index wist de afgelopen handelsweek te sluiten op een nieuwe recordkoers. En daarmee werd er een vervolg gegeven aan de recordrace die al twee weken aan de gang is. De doorbraak door de grens van 3.000 punten lijkt daarbij een nieuwe opwaartse impuls op te leveren. Of doet schijn bedriegen?

Fed-voorzitter Jerome Powell wist tijdens de laatste handelsdagen van de week een nieuwe beursstijging te bewerkstelligen. De president van de Amerikaanse centrale bank liet weten dat hij klaarstaat om in te grijpen. En daarmee doelde Powell op een renteverlaging later deze maand. Deze woorden vielen uiteraard in goede aarde bij beleggers, want het verlangen naar een renteverlaging is groot.

Nieuwe recordkoers wordt niet ondersteund door het momentum

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van See it Market, is het technische plaatje van de S&P 500 index in beeld gebracht. Op deze grafiek is te zien dat de toonaangevende Amerikaanse index beweegt binnen een stijgend trendkanaal. Op dit moment is de bovenkant van het trendkanaal bereikt en wat dat betreft moeten beleggers rekening houden met een terugval.

Opvallend genoeg laat de MACD-indicator nog steeds een dalende trend zien. Deze indicator weerspiegelt het momentum en dat momentum is dus al anderhalf jaar dalende. Dit verschijnsel kan een tijdje aanhouden, maar is nooit voor de lange termijn bestendig. Op dit moment wordt de nieuwe recordkoers dus niet ondersteund door het momentum. En dat is toch wel een attentiepunt voor beleggers.