Brazilië zit in de hoek waar de klappen vallen. Politieke chaos, omkoopschandalen, en een economie in recessie. Genoeg ingrediënten voor kredietbeoordelaar Fitch om het land af te waarderen naar een BB+rating met negatieve outlook. Maar de problemen van Brazilië zijn wellicht een zegen voor Mexico. De gevolgen van Fitch’s afwaardering waren vorige week direct merkbaar op de valuta- en obligatiemarkten. Zo versnelde de daling van de real na bekendmaking van het besluit. En de yields op staatsobligaties met een looptijd tot 2025 stegen tot het hoogste niveau sinds introductie in oktober 2013. Reden genoeg voor fondsbeheerders om hun portefeuilles aan te passen. En het land dat momenteel het beste gepositioneerd is om te profiteren van deze aanpassingen, is Mexico. Zo is de op één na grootste economie van Latijns-Amerika minder afhankelijk van commodities dan de meeste andere landen in de regio. Bovendien heeft het land sterke handelsbanden met de Verenigde Staten.
De junk status van Brazilië kan wellicht leiden tot de verkoop van $1,6 miljard dollar aan staatsobligaties, zo zegt Barclays’ econoom Bruno Rovai tegenover Bloomberg.
“Ieder groeiland kan in potentie profiteren van de afwaardering, maar de landen met kwalitatief hoogwaardige leningen profiteren het meest,” aldus Gerardo Rodriguez, fondsmanager bij BlackRock en voormalig Mexicaans onderminister van Financiën. “Mexico heeft een goed macro-economisch verhaal en is dus aantrekkelijk voor beleggers.”
Het succes van Mexico
Mexico is het enige land in Latijns-Amerika met een inflatieniveau lager dan de doelstelling. De verwachting is dat de groei van het BBP – in 2015 nog bescheiden – zal versnellen naar 2,8 procent in 2016.
De maatregelen van President Enrique Pena Nieto om de concurrentie in het land te vergroten en de olie-industrie open te stellen voor buitenlandse bedrijven, lijken te werken. Consumentenprijzen stijgen in een laag tempo, en 100 procent van de olierechten werd dit jaar succesvol geveild door de overheid.
“Het land is een logische bestemming voor fondsen die hun geld uit Brazilië willen weghalen,” zo concludeert Rafael Elias, groeilanden-strateeg bij Cantor Fitzgerald. “Mexico heeft de beste vooruitzichten van alle landen in Latijns-Amerika.”
>> Bekijk hier ons Groeimarkten rapport <<