Opinie SB Aandelen

We begonnen onze nieuwsbrief vorige week met een belangrijke waarschuwing. Hopelijk heeft u toch enige voorzichtigheid (in de vorm van een riante cashpositie) ingebouwd in uw portefeuille, zoals we hier al maanden adviseren. Want het dak viel bijna letterlijk naar beneden in de eerste 5 beursdagen van 2016. (Al ingeschreven op de nieuwsbrief van Slim Beleggen?) Zit u goed op uw stoel? Dit zijn de wereldwijde slotstanden:

  • Amerika: -5,96%
  • Duitsland: -8,32%
  • Nederland: -7,02%
  • België: -5,58%
  • Japan: -7,02%
  • China: -9,97%

Een ware veldslag! Laatstgenoemde, China, was overigens opnieuw de aanstoker van de mondiale correctiegolf. De vrees voor een economische afkoeling ligt beleggers zwaar op de maag. Wat nu? Tja, dat is natuurlijk altijd de vraag van 1 miljoen. Als beleggers zijn we per definitie onzeker over de toekomst. Het enige waarop we ons kunnen baseren, is het verleden. En het verleden biedt nu eenmaal geen garantie op de toekomst. Toch zijn dit de enige riemen, naast andere marktdata, waarmee we moeten roeien. Daaruit blijkt dat de tegenvallende beursstart geen goed nieuws is, maar dat het nog geen gelopen race is. Gezien deze uitgesproken correctie, doet u er goed aan om het verloop van januari even af te wachten. We hebben nog eens wat data opgevist van dramatische openingsweken op de beurs in het verleden. Onderstaande tabel van Ryan Detrick, een onafhankelijk technisch analist. SPX slechtste beursstart 2016 Op de eerste plaats is duidelijk te zien dat 2016 met stip bovenaan de tabel staat. Nooit eerder opende de S&P 500, de belangrijkste beursgraadmeter, zo slecht als dit jaar. Toch zijn er enkele lichtpunten. Maar laat ons eerst beginnen met het slechte nieuws: als de markten in de komende weken van januari niet voldoende weten te herstellen (lees: het verlies quasi wegwerken) is de kans klein dat we het jaar in de positieve cijfers zullen eindigen. De cijfers hellen overwegend door naar het negatieve kamp in dat geval.

Herstel aandelenmarkt?

Echter, als de markten een stevige bounce weten te realiseren, dan toont de markt overduidelijke veerkracht. En dat is in het verleden enkele malen vertaald naar een dubbelcijferige jaarwinst. Met een uitschieter tot zelfs 30 procent! Sowieso is de kans erg groot dat we vanaf het huidige niveau een bounce van enige omvang zullen zien in de komende weken. En dat is om te beginnen alvast goed nieuws. Kortom, de historisch slechte beursweek hoeft niet direct te betekenen dat het beursjaar ook in het water valt. Als belegger doet u er daarom goed aan om de ontwikkelingen in de komende weken van nabij op te volgen. Nogmaals, gelukkig leest u reeds Slim Beleggen, waar we de beursontwikkelingen week op week haarfijn uitpluizen voor u. Want – en dit geluid zal u niet zo vaak tegenkomen – er waren in de voorbije week ook enkele uitgesproken winnaars in de markten. Leest u even mee:

  • Goud: +3,95%
  • Goudmijnaandelen: +6,62% (!)

Inderdaad, dit zijn geen typefouten… het goudsegment zette meteen de toon voor het nieuwe jaar! Niet dat de vaste lezer van onze nieuwsbrief het zal verbazen. We volgen dit segment alle jaren van nabij op. Sinds afgelopen zomer wezen we regelmatig op het bodemstelsel in de goudmarkt.

Goudmijnaandelen geven duidelijk signaal

Nu horen we u al denken: ‘Maar goudmijnen stijgen toch altijd als goud stijgt?!‘ Wel, beste lezer, dan heeft u de goudmijnsector in de afgelopen jaren duidelijk niet op de voet gevolgd. In het verleden donderden goudmijnaandelen meestal nog harder dan de beursindices naar beneden bij een correctie. Maar dat is sinds de zomer van 2015 niet meer aan de orde. Een belangrijk kantelpunt is in de maak voor de goudmijnsector! Ondertussen stapelen de bewijzen zich op dat we aan de vooravond van een uitbraak voor goud staan. Terwijl de financiële wereld in de voorbije maanden met de handen in het haar zat voor de nieuwe onrust, kocht de Chinese centrale bank maand na maand goud! Sinds afgelopen zomer, toen China een nieuwe update gaf over haar goudreserves, geeft de centrale bank maandelijkse inzage in haar goudaankopen. En geloof het of niet, maar op enkele maanden tijd kwam er weer iets meer dan 100 ton goud bij!

China goud reserve 2015

Aan dit tempo koopt de Chinese centrale bank >200 ton goud per jaar op. Dat is een toename van de Chinese goudreserve met >10% op jaarbasis! Dat tikt aan, kunnen we u vertellen. Niet alleen de Chinese centrale bank is geïnteresseerd in goud. In de voorbije week zagen we dat de grootste Chinese private bank (ICBC) de grootste goudkluis in Londen kocht van Deutsche Bank. In het depot zit maar liefst 1.500 ton aan fysiek goud en zilver opgeslagen. Hiermee staan de Chinezen in een klap op de kaart in de Westerse goudmarkt. Want met deze indrukwekkende ‘move’ mogen de Chinezen tevens aanschuiven bij de dagelijkse clearing van de goud- en zilverprijzen. Hiermee krijgen de Chinezen niet enkel vat op een jaarlijkse transactiemarkt van 5 biljoen dollar, nog belangrijker is dat ze invloed krijgen op de prijszetting. Dit wordt leuk, als u het ons vraagt. Wie ons onderzoekwerk aangaande goud van kortbij opvolgde, weet tevens dat je voor het echte prijsspektakel (aan de start van een nieuwe bull cycle) bij goudmijnaandelen moet zijn. Hier liggen de grootste rendementen voor het oprapen.

Welke goudmijnaandelen zijn het beste?

Dat zag u al in de bovenstaande cijfers, waarbij de HUI-index een glansweek van bijna 7% optekende. In de voorbije maanden zagen we overigens al meerdere uitgesproken positieve weken in de goudmijnsector. We kaartten eerder al aan dat dit wijst op een trendwijziging. Met zo’n beursstart moeten goudmijnaandelen op de radar van iedere belegger staan. Helaas wordt dit segment verafschuwd en genegeerd door de grote massa. Tja, zo is het klimaat nu eenmaal altijd bij de start van een nieuwe stierenmarkt. Ongeloof vormt altijd de voedingsbodem voor iedere seculaire uitbraak. Als we evolueren naar een nieuwe bull cyclus in goudmarkt, dan moeten de grote spelers – de Majors – op zoek naar nieuwe reserves om hun toekomst veilig te stellen. Een Major heeft dan twee keuzes.

  • Of zelf op onderzoek en exploratie uitgaan, wat een kostelijke oefening is zonder een zekere uitkomst.
  • Of kleine spelers met bewezen reserves opkopen.

Die laatste optie wordt steeds interessanter voor majors bij een nieuwe cyclus, want de kans dat men zelf op nieuwe reserves stoot, wordt met het jaar kleiner. Dat kan u goed zien op de onderstaande grafiek van nieuwe goudvondsten over de afgelopen 25 jaar. nieuwe goudvondsten In de voorbije jaren werden GEEN nieuwe substantiële goudvondsten gedaan. Je kan zeggen dat het door de crisis in de sector komt, maar op de eerdere staafgrafieken is de trend duidelijk dat het aantal grote goudvondsten steeds kleiner wordt. Een tekort aan nieuwe substantiële goudaders zal Majors drijven richting Mid-Tiers. En wij hebben voor u de 15 BESTE MID-TIERS opgelijst in de Selectielijst van het Goud & Zilver Rapport, in een aparte categorie, zodat u niet ver hoeft te zoeken. Deze 15 spelers behoren tot de TOP van dit segment. Een segment dat honderden aandelen bevat! We vermoeden dat over enkele jaren heel wat posities van onze lijst verdwenen zijn, simpelweg omdat ze zullen worden opgekocht door een Major. We hebben overigens ervaring zat met het Goud & Zilver Rapport inzake overnames. Ieder jaar, zelfs in de voorbije crisisjaren, gingen er wel minimaal 3 dossiers over tafel bij ons. Telkens met forse koerswinsten! De boodschap van de goudmijnsector met de ingang van 2016 is overduidelijk: u kan maar beter rekening houden met dit segment als u uw beursjaar wil laten slagen! Grijp uw kans, nu de sector nog aan dumpingprijzen voor het oprapen ligt. Straks moet u, net zoals de grote massa, opbieden om de stukken in handen te krijgen. Vandaag kan u rustig shoppen in de goudmijnsector, want in deze ‘winkel’ lopen amper klanten.

>> Schrijf u in op de nieuwsbrief van Slim Beleggen <<