SocGen strateeg Albert Edwards voorspelt al een tijd een nieuwe financiële crisis. De marktpaniek van de afgelopen week is dan ook koren op zijn molen. De markt is technisch gezien nog niet in een bearmarkt beland. Maar dat moment komt volgens Edwards snel dichterbij. Zijn collega Andrew Lapthorne ontwikkelde een aantal modellen om het einde van de langste bullmarkt sinds 1945 te voorspellen. Resultaat? Er is een 99,7% kans dat we al in een bearmarkt zitten. Vooral de correlatie van 90% tussen kwaliteits- en momentumaandelen vindt de strateeg zorgelijk.
Edwards:
Luister dus naar de hartslag van de markt. In plaats van te kijken naar de economische data en jezelf gerust te stellen omdat die er goed uit ziet. En er geen recessie in het verschiet zou liggen. De markt geeft een goede waarschuwing van wat er op komst is. Economische data doet dat zelden.
Inflatie en de bearmarkt
Een andere indicator die wijst op naderend onheil zijn de inflatieverwachtingen. De koersen van Amerikaanse staatsobligaties met ingebouwde inflatiebescherming ten opzicht van gewone Treasuries zijn daarvoor een goede indicatie. Wat blijkt? De marktverwachting voor inflatie ligt op het laagste niveau sinds de crisis. Marktvorser Russell Napier gaf eerder al aan wat dat betekent:
Aandelenbeleggers kregen grote verliezen voor de kiezen toen de inflatie in de VS onder 1% viel in 1998, 2001-2002 en 2008-2009. Als een soortgelijke deflatoire schok ons nu zou raken, zullen die verliezen nog groter worden. Want de beschikbare monetaire middelen zijn veel beperkter dan in het verleden.
Gezien de economische kracht is het al helemaal opmerkelijk dat de inflatie in de VS zo zwak is, zo merkt Edwards op. Niet alleen dalen de inflatieverwachtingen daar sneller dan in Europa. De daadwerkelijk gemeten inflatie in de VS is nu al lager dan hier als je dezelfde maatstaven gebruikt. En die zogenaamde ontkoppeling tussen de economieën van de westerse wereld en opkomende landen? Vergeet het maar, aldus Edwards. Het is nu precies het spiegelbeeld van 2008. Toen meenden beleggers dat opkomende landen en grondstoffenmarkten niet geraakt zouden worden door onze crisis. Nu zouden wij immuun zijn. Volgens Edwards is dat idee van ontkoppeling net zo idioot als destijds. De ADXY is een mandje van 10 Aziatische valuta’s, waarin China en Zuid-Korea met 41% en 13% de belangrijkste zijn. Deze zit nu precies op een belangrijke steunlijn.
Edwards:
Nu aandelen opveren hopen beleggers dat de rust snel zal wederkeren. Maar een van de vele lessen van Japan is dat hoop een killer is in een seculaire bearmarkt.