albert_edwards_slimbeleggen Albert Edwards, de bekende en kleurrijke strateeg van SocGen, liet vandaag van zich horen inzake China en Griekenland. Hij mag dan presentaties aan klanten geven op Crocs, we kijken altijd reikhalzend uit naar zijn memo’s. En we zijn niet de enigen. Of je het er nou mee eens bent of totaal niet, tot nadenken stemt Edwards altijd.

Edwards: Chinese monetaire autoriteiten grip kwijt

De beslissing om de handel in een groot aantal aandelen gewoon maar stil te leggen vanwege de daling doet Edwards denken aan Pakistan in 2008. Toen daar de index in vier maanden met 40% daalde, stelden de autoriteiten in augustus 2008 een bodem in van 9.144 punten. Hieronder mocht de index niet handelen. De index stond vervolgens 108 dagen op dit niveau. Niemand kon er uit. Sinds eerste aandelenbeurs opende, de Beurs van Amsterdam in 1602, was dit nog nooit eerder vertoond. Toen de handel eindelijk weer van start ging in december, was er binnen 15 sessies nog eens 52% van de koersen af. En nu zien we dus dat China de verkoop van aandelen door grootaandeelhouders voor zes maanden verbiedt. Zelfs in Karachi, Pakistan, zijn ze nog nooit op dit idee gekomen, zo vertelt Edwards. Volgens emerging markets goeroe Mark Mobius laat het zien dat de Chinese autoriteiten wanhopig zijn. “Het creëert juist angst, want het toont aan dat ze de controle kwijt zijn.” En dat is het punt. De westerse autoriteiten verloren sterk aan geloofwaardigheid in de nasleep van de crisis van 2008. De hoogmoed en arrogantie van de westerse beleidsmakers, met name de Fed, kende geen grenzen. Zelfs na het debacle van 2008 vertonen zij weinig blijk van inzicht en introspectie, aldus Edwards.

Chinese bubbel

De Chinese autoriteiten daarentegen waren vrij open over mogelijke risico’s. Denk aan de 4 U’s van voormalig premier Wen Jiabao, die zonder schroom zei dat de Chinese groei “unsustainable, uncoordinated, unbalanced, and unstable” was. En China liet met zijn kalme en succesvolle aanpak na de crisis juist blijken grip op de situatie te hebben. Daardoor begonnen beleggers te geloven dat de Chinezen het stuur van hun economie onder controle hebben. En hun markten met alchemie kunnen bezweren. Maar die geloofwaardigheid verdwijnt nu dus als sneeuw voor de zon met de verkoopverboden en de verwijten aan short sellers en buitenlandse beleggers. Maar die aftakeling begon eigenlijk al eerder, zo stelt Edwards. De autoriteiten begonnen vorig jaar al actief aandelen te promoten als bevestiging van het overheidsbeleid. Dat versterkte zich toen bleek dat de GDP-deflator en PPI, indicatoren voor inflatie, pijlsnel negatief werden. Beleggers verwelkomden de koersstijgingen, die de consumptie aan zouden wakkeren en het bedrijven mogelijk zouden maken aandelen uit te geven om de schuldenlasten in te dammen. Maar probeer een bubbel maar eens in de hand te houden. Het liep uit de hand, aldus Edwards. De mediane koers/winstverhouding explodeerde, zoals onderstaande grafiek laat zien. china_edwards_pe   Edwards:

Hoewel Amerikaanse en Europese aandelen ook op record-waardering staan, is de mediane koers/winstverhouding op de Shanghai en Shenzhen beurzen nog steeds bijna drie zo hoog als de S&P 500, zelfs na de recente crash!

En tot slot:

De Fed en ECB hebben soortgelijke groteske aandelenbubbels gecreëerd om hun zwakke economieën aan te zwengelen. Wees niet verbaasd als de S&P op exact dezelfde wijze instort als Shanghai. En verwacht niet dat de paniekerige monetaire maatregelen die dan zullen volgen (meer QE) de uiteindelijke ontknoping van deze wereldwijde Ponzi-scheme in aandelenmarkten kunnen voorkomen.

 

<<< We hebben de ULTIEME gids voor de goudbelegger samengesteld >>>