albert_edwards_slimbeleggen De Fed verhoogt de rente in december. Daarvan zijn velen inmiddels wel van overtuigd, hoewel het natuurlijk ‘eerst zien, dan geloven’ is. Maar volgens Albert Edwards maakt het niet zoveel meer uit. De Fed is hoe dan ook te laat, zo stelt de strateeg van SocGen. De centrale bank heeft al een nieuw kredietmonster tot leven gewekt. Bedrijven hebben zich fors in de schulden gestoken om eigen aandelen terug te kopen. En dat zal de wereldeconomie opnieuw in een chaos storten, aldus Edwards. Centrale bankiers hebben na de crisis van 2008 iedereen succesvol wijsgemaakt dat de schuld bij iedereen lag behalve henzelf. Nu de reguleringen en kapitaalbuffers zijn verhoogd, lijkt de markt zich comfortabel te voelen. Maar het losse monetaire beleid, waardoor de bubbel in de Amerikaanse huizenmarkt ontstond, lag natuurlijk juist ten grondslag aan de crisis, zo stelt Edwards. Hij volgt de legendarische macrobelegger Stan Druckenmiller, die zich al jaren opwindt over het perverse gedrag van bedrijven. Sinds 2013 loopt de nettoschuld van bedrijven, ofwel de schuld minus kas op de balans, sterk op. En dat terwijl de winst, gemeten met EBITDA, zelfs iets daalt. De hefboom neemt dus sterk toe. Dat betekent automatisch dat de nettowinsten veel volatieler worden en de risico’s bij een neergang toenemen.

edwards_1

De winstmarge van een bedrijf hangt natuurlijk onder meer af van de loonkosten. De salarissen stijgen sinds de crisis jaarlijks met zo’n 2%. Maar doordat de inflatie de laatste tijd volledig is weggezakt, zijn de inflatie-gecorrigeerde reële lonen fors gestegen. De lage inflatie komt vooral door de olieprijs, zo stelt Edwards. Als deze het komende jaar gelijk zou blijven, komt de onderliggende inflatie weer boven drijven. En dat zou betekenen dat de nominale lonen in de tweede helft van 2016 snel zouden kunnen toenemen, er vanuit gaat dat de arbeidsmarkt krap blijft. Edwards:

Hoewel ik denk dat de boel al eerder opblaast, zal de Fed zichzelf tegen die tijd zeker achter de feiten aan zien lopen.

Tegelijkertijd steeg de productiviteit in het laatste kwartaal met slechts 0,4% op jaarbasis tegen +1,4% vorig jaar. Combineer dat met de loonstijgingen en de winstmarges van bedrijven komen onder zware druk te staan, aldus Edwards. Al helemaal als je je bedenkt dat bedrijven elkaar zwaar beconcurreren op prijs, zoals blijkt uit de druk op de verkoopprijzen. Edwards:

Tel de dalende omzetten bij deze margedruk en de bedrijfswinsten zullen fataal ondermijnd worden. Dit is de crux van onze convictie dat de Amerikaanse economie opnieuw in een recessie terecht komt. En het laatste wat je wil in een recessie, terwijl de winsten dalen, is een te hoge schuld – oeps, te laat!

<<< We hebben de ULTIEME gids voor de goudbelegger samengesteld >>>