albert_edwards_slimbeleggen Hebben we dan niets van 2008 geleerd? Dat vraagt een vertwijfelde Albert Edwards zich af. Hij leest overal dat als de Fed volgende week de rente verhoogt, we getroffen zullen worden door een reeks vreselijke plagen en eeuwigdurende deflatie. Maar zelfs Edwards, die al tijden een deflatoire klap aan ziet komen, vindt dat de rente omhoog moet. Alles is beter dan de huidige excessen nog verder te laten groeien, zo stelt de SocGen strateeg. De markt focust inmiddels op de valuta’s van opkomende landen. Die zakken al sinds vorig jaar weg tegen de dollar. Met name de laatste weken valt op dat, terwijl de valuta’s van de G-10 zonder de grondstoffenexporteurs vrij stabiel blijven, emerging markets maar door blijven vallen. rente_edwards_chartEM Om de dalingen binnen de perken te houden proberen centrale bankiers aldaar hun valuta’s te steunen. En die aankopen van de eigen munt en verkopen van dollars betekent ook de verkoop van US Treasuries. Dat maakt beleggers terughoudend om in staatsobligaties te stappen, ondanks de zwakke groei en inflatie. Gevolg: de Amerikaanse 30-jarige rente staat van een recent dieptepunt op 2,62% alweer tegen de 3%. Edwards wijst er echter op dat het ondersteunen van de eigen munt de facto deflatoir is. Want deze centrale banken halen geld uit hun eigen systeem. Edwards:

Ik ben dan ook van mening dat de hoofdimpact van deze monetaire verkrapping door valuta-interventies juist een verdere vertraging van de toch al zwakke economieën betekent. En dat gaat de lange rentes juist naar beneden drukken, niet omhoog.

Oké Albert, maar als de Fed nu de rente verhoogt, dan wordt deze neerwaartse spiraal toch alleen maar erger? Inderdaad, zegt Edwards, maar wat maakt het uit? Er is volgens de strateeg een overvloed aan bewijs dat de activaprijzen van zowel obligaties, aandelen als vastgoed nog nooit eerder zo overgewaardeerd waren:

Het is nu toch al te laat om een calamiteit ter vermijden. Als de rente omhoog gaat, zal de bubbel waarschijnlijk barsten en inderdaad een grotere crisis dan in 2008 veroorzaken. Maar hoe langer we zo doorgaan, hoe groter de excessen en hoe rampzaliger de uiteindelijke deflatoire klap zal zijn. Dus dan kunnen we het net zo goed nu doen!

<<< Download de gratis Beursbijbel: 10 Geboden voor iedere Belegger >>>