De Chinese techgiganten Alibaba en Tencent zijn elk kwartaal op zoek naar innovaties en nieuwe producten, maar tijdens het tweede kwartaal van dit jaar was het hoofdonderwerp iets minder sexy, namelijk kostenbesparingen. In het kwartaalrapport is te lezen hoe beide bedrijven de focus hadden gelegd op manieren om de kosten te drukken.

Innovaties, nieuwe technologieën en producten, dat is voornamelijk de rode draad bij bedrijven zoals Alibaba en Tencent. Maar dat is niet altijd zo, tijdens het tweede kwartaal van dit jaar gingen ze niet op zoek naar nieuwigheden maar naar manieren om de bedrijfskosten te drukken. Een akelige bevinding wat kan betekenen dat hun groei minder sterk is.

Alibaba rapporteerde een zwak kwartaalrapport met een groei die ‘plat’ is. Tencent deed het minder goed met zelfs een omzetdaling ten opzichte van het eerste kwartaal dit jaar. Beide bedrijven werden tijdens Q1 en Q2 getroffen door de coronamaatregelen van de Chinese overheid. Het is dan ook niet onlogisch dat bedrijven minder omzet en winst draaien.

Corona

Met andere woorden, het is een algemeen probleem bij bedrijven in China en zal niet langer relevant zijn eens de coronamaatregelen van de baan zijn en de Chinese economie opnieuw wordt opengesteld. Tencent CEO Ma Huateng benadrukte dat hun inspanningen een positieve invloed hebben gehad op de inkomsten tijdens het tweede kwartaal.

During the second quarter, we actively exited non-core businesses, tightened our marketing spending, and trimmed operating expenses. This enabled us to sequentially increase our earnings despite difficult revenue conditions.

Ondanks dat hun omzet is gedaald ten opzichte van Q1, wist de nettowinst toch te stijgen. Alibaba is al sinds begin dit jaar bezig met het terugdringen van de kosten en zullen dit de komende kwartalen blijven doen, aldus CFO Toby Xu. En het is uiteraard niet slechter om de focus te verleggen richting kostenbesparing. Daar plukt men later de vruchten van.

Bronnen: Arjun Kharpal – CNBC

Foto: Nick Youngson CC BY-SA 3.0 Alpha Stock Images

UNIEK: Onbereikbare Koopkansen!

Weet u dat we voor een kantelpunt in de wereldgeschiedenis staan? Als u daar als belegger van wil profiteren, leest u dan vooral verder…

Indien u als belegger naar groei op zoek bent, dan moeten we er geen tekening meer bijmaken tot welke markten u zich best richt. In de eerste plaats Azië.

De Aziatische eeuw start vandaag!