In de huidige wereld volgen technologische ontwikkelingen elkaar razendsnel op. De snel veranderende wereld heeft ook grote invloed op de bedrijven. Zo zijn de verliezers van vandaag mogelijk de winnaars van morgen. Uiteraard geldt dit ook omgekeerd. In China is er de afgelopen jaren ook behoorlijk wat veranderd.

De Chinese overheid promoot China vaak als een kapitalistisch land, maar het land uit het Verre Oosten vertoont zonder enige twijfel nog enkele communistische trekjes. Zo zijn er genoeg grote Chinese bedrijven die voor een groot deel in handen zijn van de Chinese overheid. Daarnaast is het voor buitenlandse ondernemers lastig om ondernemingsactiviteiten te ontplooien binnen de Chinese landsgrenzen.

Alibaba en Tencent veroveren de koppositie

Wat wel duidelijk is geworden, is dat China de afgelopen jaren zich steeds meer heeft gericht op de technologiesector. Zo is op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van The Financial Times, te zien dat de twee grootste Chinese bedrijven, Alibaba en Tencent, actief zijn op het web. Beide bedrijven zijn bijna 500 miljard dollar waard. Maar, zo’n tien jaar geleden had nog haast niemand van deze bedrijven gehoord.

Overigens staat een groot deel van de Chinese bedrijven waarin de overheid een sterk financieel belang heeft, nog in de top 10 van grootste Chinese bedrijven.

Hoe ziet dit rijtje er over 10 jaar uit?