Chinese e-commerce gigant Alibaba heeft investeerders verrast door af te zien van de geplande beursgang van zijn cloud business. Ook de notering van supermarktketen Freshippo werd ‘on hold’ gezet. De aandelen kelderden direct met 10% na de aankondiging.

Het bedrijf, dat eerder een radicale herstructurering aankondigde om aandeelhouderswaarde te vergroten, annuleerde de cloud-beursgang. Dit vanwege “onzekerheden” door Amerikaanse exportbeperkingen op AI-chips.

In de volgende grafiek zien we het koersverloop van Alibaba, dat een flinke daling onder de $80 zag:

Zorgen en cijfers remmen Alibaba’s herstructurering

Analisten wijzen erop dat het enthousiasme voor de herstructurering is afgenomen vanwege zorgen over de Chinese economie. Dit na het einde van het ‘zero-Covid’-beleid.

Andy Maynard, China Renaissance:

Toen Alibaba de herstructurering lanceerde, was de markt heel anders. Mensen waren euforisch over de heropening, maar de hoogtepunten in februari en maart zijn volledig verdwenen.

Alibaba rapporteerde ook teleurstellende kwartaalcijfers en stelde de beursgang van logistiek bedrijf Cainiao onder druk. Hoewel de groepsomzet steeg, bleef deze onder de verwachtingen. Dat leidde tot een daling van de aandelen.

Robin Zhu, een analist bij Bernstein gaf het volgende aan:

Annulering van Freshippo-IPO en cloud-afsplitsing is een verrassing. Het maakt een einde aan de hoop dat de herstructurering van Alibaba waarde creëert voor aandeelhouders.

Naast de financiële tegenvaller onthulde Alibaba dat oprichter Jack Ma’s familietrust volgende week 10 miljoen Alibaba-aandelen ter waarde van $840 miljoen zal verkopen. Dit komt het investeerders sentiment niet ten goede.

Plannen geannuleerd door Amerikaanse beperkingen

De beslissing om de cloud-beursgang te schrappen, werd gewijzigd vanwege de strengere Amerikaanse controle op AI-chips. Die zou mogelijk de capaciteit van de Cloud Intelligence Group om diensten aan te bieden en contracten uit te voeren beïnvloeden.

Analisten waarschuwen dat het niet benoemen van een nieuw managementteam voor de cloud business en het uitstellen van Freshippo’s beursgang verdere onzekerheid creëert.

Bron: Financial Times
Foto: iStock