De eerste renteverhoging van de Federal Reserve in bijna 10 jaar komt mogelijk op het meest ongeschikte moment. Er zijn steeds meer signalen dat belangrijkste economieën in de wereld in een recessie terechtkomen (of al zitten). Als ieder land zwalpend land vooruit waggelt, wie gaat wie dan nog recht houden? De economieën in Japan, Brazilië, Canada en Rusland zitten in een recessie. Maar ook in de grootste economie ter wereld, de Amerikaanse, zijn er steeds meer signalen die gelijkenissen vertonen met de periode voor de Grote Recessie. De stijging van de Amerikaanse dollar zorgde er al voor dat de Braziliaanse economie, toch de 7e grootste ter wereld, al drie kwartalen op rij in een recessie verkeert. Maar ook Canada heeft last van de sterke dollar. In het derde kwartaal kromp de economie met 0,5%, de grootste daling sinds maart 2009.
Amerikaanse aandelenmarkt is de laatste die nog overeind blijft
Wanneer we een checklist zouden maken met alle alarmsignalen die de Amerikaanse economie kan sturen vlak voor een grote marktcrash, dan zouden al deze signalen nu op rood staan:
- Een olieprijs onder $40. In 2008 daalde de olieprijs ook onder $40 vlak voor de aandelenbeurs onderuit ging.
- De koperprijs staat nog net boven $2. De laatste keer dat de koperprijs zo laag stond, was begin 2008.
- De Business Roundtable’s forecast voor 2016 staat op het laagste niveau sinds de vorige recessie.
- Het aantal bedrijfsfaillissementen staat op het hoogste niveau sinds de laatste recessie terwijl de uitstaande schulden ondertussen dubbel zo hoog zijn.
- Aankopen voor de komende feestperiode daalden ten opzichte van het vorige jaar, dit is de eerste keer sinds de vorige recessie.
- De productie van goederen krimpt aan het hoogste tempo sinds de vorige recessie.
- De omloopsnelheid van het geld staat op het laagste niveau ooit.
- Grondstofprijzen crashen traditioneel ook vlak voor een aandelencrash. Momenteel staan de grondstofprijzen op het laagste niveau in 16 jaar.
- Historisch gezien corrigeren aandelen 12-18 maanden na de piek van de bedrijfsmarges. Deze piek was 15 maanden geleden.
- In 2008 crashte junk bonds voor de aandelenmarkt. Nu zien we de markt voor junk bonds opnieuw fors onderuit gaan.
- Analisten van Citigroup schatten de kans op een recessie in 2016 op 65%.
Federal Reserve maakt dezelfde fout
De Federal Reserve staat dus op het punt om dezelfde fout te maken als in de jaren ’30. Ook toen ging men ervan uit dat de economie voldoende hersteld was voor een nieuwe periode van hogere rentevoeten. Maar een renteverhoging maakt de Amerikaanse dollar alleen maar sterker. En dit heeft zware gevolgen. Tot nu toe zagen we dan ook al:
- Een crash van de olieprijs
- Een crash van grondstoffen
- Een crash van goud en zilver
- Een crash van junk bonds
- Een crash van Chinese aandelen
Zijn de Europese en de Amerikaanse aandelenmarkt de volgende in de rij?
<< Bescherm u tegen de volgende crash van de aandelenmarkt >>