olieprijs

Niet alleen de olieprijs is hard gedaald. Van nikkel tot sojabonen en van katoen tot suiker: de wereldwijde grondstofprijzen zijn flink afgenomen sinds de wereldeconomie wat momentum heeft verloren. De lagere vraag verklaart voor een deel waarom alles van olie tot katoen goedkoper is geworden. Natuurlijk zijn sommige grommige grondstoffen wel in prijs gestegen. Een sterkere lokale vraag heeft de prijzen in sommige delen van de wereld opgedreven en ook de transportkosten zijn van grote invloed op de lokale prijzen. In de Verenigde Staten zorgde vorig jaar in Californië een grote periode van droogte ervoor dat de prijzen van veel voedsel piekten. Er zijn ook andere grondstoffen die in prijs zijn gestegen. Zij profiteren van de wereldwijde vraag die groter wordt dankzij een steeds grotere middenklasse.

Niet alleen olieprijs omlaag

Toch lijkt een groot deel van de grondstoffen in de wereld in een langetermijntrend naar beneden te zitten sinds de recessie. De grafiek hier beneden is gebaseerd op wereldwijde prijzen in dollars. De gegevens zijn afkomstig van de Wereld Bank. En hoewel het normaal is dat een crisis nog zijn nasleep heeft, zijn er angsten dat de trage economieën in bijvoorbeeld Europa en Japan terecht kunnen komen in een periode van deflatie. En deflatie kan de dingen nog moeilijk maken omdat bedrijven en consumenten starten met bezuinigen en wachten met aankopen tot de prijzen nog verder zakken.

commoditys

Veel van de neerwaartse druk is afkomstig van de olieprijzen. Al biedt dit volgens veel economen en expert juist een stimulans voor de economie. Nu er zich meer speculaties voordoen op de financiële markten, kunnen de prijzen van grondstoffen best nog een stuk lager worden in de komende tijd, denkt Brian Reynolds, hoofd marktstrateeg bij Rosenblatt Securities. De analist verwacht een permanente afname voor waarschijnlijk 5 tot 10 jaar. Hoe u geld kunt verdienen aan de grondstoffenmarkt, leest u hier <<<