Er heerst veel onduidelijkheid over marihuana-aandelen. Vorige week kwam er het bericht dat Procureur-Generaal Jeff Sessions het beleid van de vorige president, Barack Obama, zal herroepen. Hierop donderden de marihuana-aandelen naar beneden. Maar er is een groot verschil tussen Amerikaanse en Canadese marihuana-aandelen en deze beslissing maakt nog eens duidelijk waarom Canada het beloofde marihuanaland is.
In Amerika worden weer stappen gezet om de marihuanamarkt te beperken terwijl Canada op het punt staat een volledige legalisering door te voeren. Hoe dat zit en of er nu nog kansen zijn voor beleggers? We vroegen het aan de marihuana-experts bij BeursBrink.
-1. Francis & Michiel, we hebben deze week veel berichten gezien over een mogelijke beperking van de marihuanamarkt in Amerika. Hoe zit dat?
Na maanden van goed nieuws over de Amerikaanse marihuanamarkt, was het deze week even slikken voor veel beleggers. Jeff Sessions, Minister van Justitie, legt nu de laatste hand aan een plan voor een algeheel verbod op cannabis.
Daarmee moet het voor deelstaten makkelijker worden om de federale wetgeving uit te voeren en een verbod op marihuana te handhaven.
-2. Hoe kan dit nu, nadat verschillende staten in de afgelopen 3 jaar allemaal legale marihuana kregen?
Voor sommige beleggers komt de huidige stap uit Amerika als een verrassing. Maar voor beleggers die onze Marihuana Handleiding hebben gelezen, is dit eigenlijk oud nieuws. Een grote groep beleggers realiseert nog steeds niet dat marihuana in Amerika altijd al illegaal is geweest.
Daarvoor moet je het verschil weten tussen federale en lokale wetgeving. Op federaal (landelijk) gebied is marihuana gewoon illegaal. Sterker nog… als je 50 plantjes in je bezit hebt, kan je gewoon worden vervolgd met 20 jaar celstraf.
De deelstaten van Amerika hebben echter wel vrijheid en mogen zelf bepalen om marihuana te legaliseren of niet. Daarom is het in staten zoals Nevada, Colorado en Californië wel legaal om marihuana te gebruiken.
Met de wetgeving van Sessions, wordt het makkelijker voor deelstaten om de federale wet toe te passen en die voorrang te geven op de regionale wet.
-3. Jullie zijn nooit heel positief geweest op Amerikaanse marihuanabedrijven en hebben altijd aangeraden om naar Canada te gaan, heeft dat hiermee te maken?
Ja, 100%. We hebben het al zo vaak van de daken geschreeuwd: als je belegt in marihuanabedrijven, doe dat dan alleen in bedrijven die zich vestigen in een land waar dit 100% legaal is (of wordt).
Dan komen we uit bij Canada. Dat hebben we al heel vaak het beloofde land genoemd voor Cannabis. Canada gaat dit jaar een hele legale markt krijgen. De bedrijven mogen dan ook exporteren (en doen dit al naar andere landen waar het legaal is).
Ook al is Amerika groter, met meer inwoners en meer kapitaal, kan dit land nooit winnen van Canada. Amerikaanse bedrijven mogen niet eens exporteren en als Jeff Sessions zijn zin krijgt, wordt het zelfs al lastig om een nieuwe vergunning te krijgen.
Als marihuanaondernemer wordt je dan tegen gewerkt, terwijl de wetgeving in Canada juist stimuleert. Een ENORM verschil.
-4. Waarom zien jullie export als belangrijk?
Net zoals we vooruitkeken bij Amerika – en zagen dat je daar voorzichtig moest zijn met cannabisinvesteringen – doen we dat ook voor de globale trend die we nu zien. Marihuana wordt steeds geaccepteerder.
Mexico is bijvoorbeeld het jongste land dat al signalen afgeeft van een volledige legalisatie. En daar zal het niet stoppen.
Momenteel wordt gemiddeld genomen zo’n 150 miljard (!) dollar aan marihuana gekocht per jaar. Om dit in perspectief te plaatsen: dat is meer dan de markt voor koffie, zink en zilver bij elkaar.
Als landen zien dat Canada goed verdiend aan het beleid en de regelgeving soepel verloopt, is het slechts een kwestie van tijd voordat er meerdere landen zullen volgen. En iedereen zal dan gaan importeren vanuit Canada. Die hebben inmiddels alle know-how en productiefaciliteiten staan.
-5. Hebben jullie zelf veel gemerkt van deze aardverschuiving?
Dat valt reuze mee. Wij hebben namelijk heel specifiek – en vanaf het begin – gekozen voor Canadese bedrijven en niet voor Amerikaanse soortgenoten. Deze week wat er wel een kleine dip, omdat beleggers paniekvogels zijn die eerst verkopen en dan pas vragen stellen. Toen iedereen erachter kwam dat Canadese bedrijven echt wat anders zijn dan Amerikaanse bedrijven, werd het verlies weer ingelopen.
Word jij ook een van de Groene Miljonairs?
Met een groeiratio van 31% per jaar, behoort de marihuana-industrie tot de snelst groeiende ter wereld! In dit gratis ebook gaan de marihuana-experts van BeursBrink een paar hele interessante kansen uit de doeken doen, in een van de snelst groeiende markten van dit moment. Dit is alles wat je nodig hebt om te starten met beleggen in marihuana-aandelen: De Marihuana Miljonair Handleiding
De meest kansrijke groeimarkt van dit moment.