Technologiereus Alphabet (moederbedrijf boven Google) rapporteerde deze week weer uitmuntende resultaten over het 2e kwartaal. Maar het meest opvallende is niet alleen de winst, maar ook de transformatie die Alphabet ondergaat. Net als Berkshire Hathaway van Warren Buffett de verzekeringsinkomsten gebruikt om een gediversifieerde industriële mastodont uit te bouwen, gebruikt Alphabet de reclame-inkomsten van Google om een gediversifieerde technologische mastodont uit te bouwen.

Alphabet rapporteerde over het tweede kwartaal een winst per aandeel van $11,75 tegenover de analistenverwachtingen van $9,59. Maar Alphabet rapporteerde ook een winst op zijn investeringen van ruim $1 miljard.

Zo zei CFO Ruth Porat:

“Onze investeringen zorgen voor een betere gebruikerservering, sterke resultaten voor adverteerders en nieuwe businessopportuniteiten voor Google en Alphabet.”

Alphabet zou wel eens de Berkshire Hathaway van de digitale wereld kunnen worden

Google splitste zich enkele jaren geleden op met als moederholding Alphabet. De nieuwe structuur werd aangenomen naar voorbeeld van Berkshire Hathaway van Warren Buffett. Alphabet diversifieert zijn advertentie-inkomsten van Google naar andere investeringen net zoals Berkshire Hathaway zijn verzekeringspremies gebruikt voor andere investeringen.

In 2014 stak medeoprichter van Google, Larry Page, zijn bewondering voor Warren Buffett niet onder stoelen of banken. Hij zei dat Buffett zelfs de ideale persoon zou zijn om Google te leiden. Page liet samen met Sergey Brinn weten dat de structuur van Alphabet gebaseerd is op die van Berkshire Hathaway, het investeringsvehikel van Warren Buffett dat een portefeuille beheert van zo’n $170 miljard.

“Fundamentally, we believe this allows us more management scale, as we can run things independently that aren’t very related. Alphabet is about businesses prospering through strong leaders and independence. We will rigorously handle capital allocation and work to make sure each business is executing well. We’ll also make sure we have a great CEO for each business, and we’ll determine their compensation.”

Vorig jaar investeerde Alphabet in 103 deals. Het is een van de grootste durfkapitaalbeheerders op de markt. Deze investeringen kunnen in de toekomst uitgroeien tot grote bedrijven binnen Alphabet waardoor Alphabet een constante stroom aan inkomsten zal genereren bovenop de advertentie-inkomsten van Google.

Bron: CNBC

Foto Credit: Quote Catalog