Je zou haast denken dat Amazon op zijn top zit. Sinds zijn beursgang 21 jaar geleden steeg het aandeel al met 98.000%. Jeff Bezos is met een vermogen van bijna $160 miljard veruit de rijkste man ter wereld. Maar uit een interview met Forbes blijkt dat het nog allemaal moet beginnen volgens de 54-jarige multimiljardair.

Het aandeel Amazon steeg de laatste 3 jaar 270% en verdubbelde in de laatste 12 maanden. Amazon is het 2e Amerikaanse bedrijf dat een marktwaarde heeft boven $1.000 miljard. Het zit Apple op de hielen om ’s werelds grootste beursgenoteerde bedrijf te worden.

Volgens Jeff Bezos moet het voor Amazon nog allemaal beginnen. Veel bedrijven zijn actief in markten die gelimiteerd zijn. Maar Amazon niet. “There are different businesses where the market is limited. But we just don’t have that issue.” Aldus de rijkste mens ter wereld.

Schrijf je hier in op onze gratis nieuwsbrief en ontvang iedere dag het belangrijkste beursnieuws in je mailbox: Slim Beleggen Daily >>

Amazon innoveert als nooit tevoren

Amazon begon als een online verkoper van boeken. Het had gemakkelijk in dat segment de grootste kunnen worden. Maar Bezos begreep als een van de eerste in de wereld hoe je met het internet een succesformule snel kon kopiëren. Na boeken volgden DVD’s, speelgoed, elektronica, … tot Amazon de grootste retailer van de Verenigde Staten werd.

Maar ook daar eindigde het verhaal niet. Amazon bouwde zijn eigen cloudinfrastructuur om alle data te bewaren. En ook hier zag Bezos de opportuniteit om dit systeem ook aan andere bedrijven aan te bieden. Zo is Amazon met AWS momenteel de grootste speler in de cloud met een omzet van $17,5 miljard.

Het succes van Amazon en Bezos komt uit het denken op lange termijn. De miljarden die Amazon met zijn online retail en cloud binnen rijft, worden geïnvesteerd in nieuwe projecten. Die projecten moeten aan 3 voorwaarden voldoen:

  • Het idee moet iets nieuw zijn
  • De uitvoering moet ongelimiteerde schaalgrootte hebben
  • Het project moet een voldoende hoog rendement op kapitaal genereren

Jeff Bezos: de man die in de toekomst leeft

Zo staan er momenteel 4 sectoren met een bijna ongelimiteerde toekomst op het verlanglijstje van Jeffe Bezos: gezondheidszorg, entertainment, consumentenelektronica en de advertentiemarkt. Daar kan Amazon met een marktwaarde van $1.000 miljard nog vele potten breken.

Jeff Bezos leeft dan ook in de toekomst. Wanneer men hem feliciteert na de publicatie van goede resultaten, zegt hij ‘Dank u, maar het succes van dit kwartaal werd 3 jaar geleden gelegd.’ Bezos werkt nu aan wat er in 2021 zal gebeuren. En volgens ’s werelds rijkste persoon, staat er over enkele jaren nog heel veel te gebeuren. Volgens Bezos moet het allemaal nog beginnen voor Amazon.

Lees in Forbes het volledige interview.

Bron Foto: Flickr/Steve Jurvetson