Nieuwe ontslagrondes in de Amerikaanse bedrijfswereld. Nadat Meta Platforms vorige week nog eens 10.000 werknemers de laan heeft uitgestuurd, kondigt nu ook e-commercebedrijf Amazon aan dat ze ook van plan zijn 9.000 extra werknemers te bedanken voor hun diensten. In november werden er ook al 18.000 werknemers ontslagen.

Amazon CEO Andy Jassy gaat er met de ruwe borstel door en gaat het personeelsbestand nog maar eens ‘uitkuisen’. Naast de 18.000 ontslagen in november vorig jaar, zullen er 9.000 extra werknemers de laan worden uitgestuurd. Amazon is op zoek naar meer efficiëntie en voelt zich gedwongen in te grijpen willen ze de controle houden over hun kosten.

Jassy benadrukt dat de economische uitdagingen op het wereldtoneel een grote impact hebben op Amazon. Vooral de onzekere vooruitzichten inzake een potentiële bankencrisis zorgen ervoor dat Amazon voorzichtiger te werk gaat. De eerdere ontslagen vielen in de divisies retail, recruiting en human resources. De nieuwe 9.000 ontslagen zullen vooral vallen binnen human resources, cloud computing en hun Twitch livestreaming afdeling.

The overriding tenet of our annual planning this year was to be leaner while doing so in a way that enables us to still invest robustly in the key long-term customer experiences that we believe can meaningfully improve customers’ lives and Amazon as a whole.

‘Afslanking’

Amazon ondergaat de grootste ontslagen in de geschiedenis van het bedrijf nadat het tijdens de Covid-pandemie massaal personeel aannam. Het personeelsbestand van het bedrijf groeide eind 2021 tot meer dan 1,6 miljoen, tegen 798.000 in het vierde kwartaal van 2019.

Hoewel het bedrijf dit jaar ‘slanker’ wil opereren, zei Jassy dat hij optimistisch blijft over de grootste businesses van het bedrijf, de detailhandel en Amazon Web Services, evenals andere, nieuwe divisies die investeringen blijven rechtvaardigen. Het aandeel van Amazon ging maandag 1 procent lager en noteert 13,85 procent hoger sinds begin dit jaar.

Bronnen: Annie Palmer – CNBC

Foto: Scottisch Government – Chris Watt – Flickr CC BY 4.0

 

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>