Amerikaanse aandelen hebben de afgelopen maanden goed geboerd, het leek wel vaak zo dat het verlies elders ter wereld werd bijgeschreven op de Amerikaanse aandelenmarkten. De S&P 500-index wist met 9 procent te stijgen terwijl andere buitenlandse indexen gemiddeld met 6 procent daalden, dat momentum lijkt echter stilaan te gaan keren.

Dat beweert althans Marko Kolanovic, hoofdstrateeg van de Amerikaanse bank. Hij bevestigt dat Amerikaanse aandelen tot nu toe mooie rendementen hebben gehaald dit jaar, maar dat het stilaan tijd wordt voor beleggers en investeerders om hun aandelenposities af te bouwen.

Het effect van Trump zijn belastingverlagingen en zijn ‘America First’-beleid is aan het verminderen wat uiteindelijk een invloed zal hebben op de Amerikaanse aandelenmarkten. Kolanovic waarschuwt dat de grootste economie ter wereld de komende maanden een versnelling lager gaat schakelen.

We expect convergence of macro fundamentals between U.S. and international markets in the coming quarters; with equity markets tending to price forward fundamentals by six to 12 months, the time for the rotation may be now.

Deze visie druist in tegen een heleboel fondsbeheerders die verschillende strategieën hebben uitgewerkt omtrent de stijgende Amerikaanse aandelen. Voorlopig hebben ze uiteraard geen ongelijk, de rendementen zitten stevig in de lift terwijl de opkomende markten het laten afweten.

Aantrekkelijk gewaardeerd

Kolanovic benadrukt dat hier net het gevaar in schuilt, aandelen uit de opkomende markten ervaren neerwaartse druk door de handelsoorlog tussen de USA en China. Beleggers zijn ervan overtuigd dat de Verenigde Staten winnaar is in dit verhaal, maar als het conflict opgelost wordt, dan zijn het opeens de aandelen van de opkomende markten die aantrekkelijk gewaardeerd zijn.

Ondanks een nieuwe reeks importheffingen, wordt er toch verwacht dat de handelsoorlog ontdooid zal worden. Van zodra dat gebeurt, gaan aandelen uit de opkomende markten herstellen.

Bronnen: Beursduivel, Bloomberg

Foto: Gage Skidmore – Flickr – CC BY-SA 2.0