Mark Yusko is een van de top managers onder de grote fondsenbeheerders in de Verenigde Staten. Op het Mauldin Economics’ Strategic Investment Conference stuurde hij een forse waarschuwing naar de bezoekers van de conferentie: “Amerika gaat crashen, en het zal gigantisch zijn”.

Als CIO van Morgan Creek Capital Management verwacht Yusko dat de crash van de Verenigde Staten hét verhaal van 2017 zal worden. Hij ziet niet alleen een grote dreiging, maar geeft ook een alternatief aan beleggers.

De crash van Amerika heeft onder andere te maken met de demografie van het land. Iedere dag gaan er meer dan 10.000 Amerikanen op pensioen. De bevolking wordt dus ouder. Oudere mensen consumeren minder en de Amerikaanse economie bestaat voor 70% uit consumptie. Fiscale stimulus en belastingverlagingen kunnen hier niet tegenop.

Dit uit zich in een dalende groei van krediet en dalende belastinginkomsten. Het zijn 2 sleutelelementen die er op wijzen dat een nieuwe recessie om de hoek loert.

recessie VS

En dan is er nog de vloek van de president.

Iedere keer dat een nieuwe president in het Witte Huis komt na een dubbele ambtstermijn van zijn voorganger, volgde een recessie binnen het jaar. Yusko verwacht niet dat het deze keer anders zal zijn.

Aandelen worden duurder maar de winst stijgt niet

De Amerikaanse aandelenmarkt is veel te duur, zeker voor een recessie, zegt Yusko. Sinds 2012 zijn de winstcijfers van de bedrijven uit de S&P 500 zo goed als hetzelfde gebleven. Toch staat de index 70% hoger. Beleggers moeten dan ook niet meer al te veel rendement verwachten in de komende jaren, zoals je kan zien op de grafiek van investeringsfirma GMO.

Voorspelling GMO

Zelfs onder Trumponomics hebben Europese aandelen de Amerikaanse overtroffen in 2017. Europese aandelen zijn dan ook interessanter. Vooral Europese banken ziet Yusko als een koopje. Europese banken presteren al een decennium slecht waardoor ze vandaag bijzonder goedkoop zijn geworden.

Bron: Business Insider