woe sterke dollar amerika groot Het zal weinig beleggers ontgaan zijn: de Amerikaanse dollar is fors aan het stijgen. Amerikaanse beleidsmakers lijken echter bereid te leven met de duurdere valuta. Terwijl officials hebben gewezen op de moeilijkheden die een stijgende munt kan veroorzaken (zo beperkt het economische groei en onderdrukt het de toch al te lage inflatie) hebben ze weinig bereidheid getoond om in te grijpen. Zo heeft Jacob J. Lew, de Amerikaanse minister van Financiën, herhaaldelijk gezegd dat een sterke dollar in het belang is van Amerika en zei Federal Reserve vice chairman Stanley Fischer dat de sterke dollar een teken is van de economische macht van Amerika.

Stijgende dollar

De stijgende dollar ‘is een zorg en beleidsmakers zullen dit scherp in de gaten houden’, zei Charles Collyns, chief economist bij het Institute of International Finance in Washington. Toch is het geen rampzalige schok. Het was volgens hem iets wat verwacht kon worden als een gevolg van de enorme divergentie van monetair beleid in de Verenigde Staten en daarbuiten.

>>> Houd dit jaar rekening met deze trends

Mochten alle andere dingen gelijk blijven, dan kan een sterke dollar ervoor zorgen dat de centrale bank van Amerika de renteverhoging uitstelt, zei Edwin Truman van het Peterson Institute for International Economics, die 25 jaar werkzaam was bij de centrale bank en het ministerie van Financiën. De Bloomberg Dollar Spot Index, die de Amerikaanse dollar tegenover 10 grote valuta trackt, klom meer dan 20 procent sinds halverwege vorig jaar toen de Federal Reserve zijn intentie naar buiten bracht om de rentetarieven dit jaar te verhogen, terwijl de Europese Centrale Bank en de Bank of Japan juist instemden om agressief monetair te verruimen. In echte, voor inflatie aangepaste, termen bevindt de dollar zich echter nog altijd onder het niveau van 30 jaar geleden, toen de VS en zijn bondgenoten in september 1985 bij elkaar kwamen om de dollar omlaag te drukken. ‘We bevinden ons nog ver van waar we in het verleden waren, zeker in vergelijking met de jaren 1980, zei Truman, die destijds bij de Federal Reserve werkte, daarover tegen Bloomberg. Benieuwd wat er gebeurt als de euro nog verder valt? KLIK HIER