De meesten onder ons zullen op de hoogte zijn van de gigantische schulden waar de meeste landen onder gebukt gaan. De overheidsschulden zijn de afgelopen tientallen jaren exponentieel in waarde gestegen en daar lijkt in de toekomst geen verandering in te gaan komen.

De reden dat de meeste overheidsschulden steeds verder oplopen heeft deels te maken met ons eigen gedrag. Op het moment dat we immers te maken hebben met een crisis, willen we dat de overheid ingrijpt om erger te voorkomen. Deze ingreep zorgt er voor dat de schulden toenemen.

Amerikaans begrotingssaldo heeft grote gevolgen voor Wall Street

Daarnaast zijn we ook van mening dat het goed voelbaar moet zijn op het moment dat de economie op volle toeren draait. Natuurlijk is dit een vrij logische gedachte, maar het zorgt er wel voor dat de overheid slechts mondjesmaat een reserve kan opbouwen. Het economische model volgens Keynes wordt hier dus duidelijk niet nagestreefd.

Ook op de aandelenmarkten zijn de overheidsbegrotingen erg belangrijk. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Alexander Forbes Investments, is te zien dat het Amerikaanse begrotingssaldo onlangs een piek wist te bereiken. En gezien het verleden voorspelt deze top weinig goeds. In het meest van de gevallen kregen we immers kort daarna te maken met een recessie.

Ontspringen we deze keer de dans?

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)