De meeste economieën zijn weer terug op het niveau van vóór de coronacrisis. Toch betekent dit niet dat iedereen de coronacrisis achter zich heeft gelaten. Een deel van de bevolking is immers hard door deze crisis geraakt en dat is ook duidelijk terug te zien in het consumentenvertrouwen. Voor de aandelenmarkten is dit ook van belang, want een afnemend vertrouwen kan uiteindelijk funest zijn voor de beurskoersen.

De wereldeconomie draait op dit moment op volle toeren. Dit is duidelijk terug te zien in de macrocijfers. Toch beginnen er ook wat scheurtjes in dit economische succesverhaal te ontstaan, die onder andere veroorzaakt worden door het tekort aan grondstoffen en materialen. Daarnaast is een deel van de bevolking nog niet overtuigd van het feit dat de crisis daadwerkelijk achter de rug ligt.

Wall Street kan hinder ondervinden van het afnemende consumentenvertrouwen

Dat het consumentenvertrouwen van groot belang is voor de richting van de aandelenmarkten, zullen de meeste beleggers wel weten. Al decennialang is er immers sprake van een sterke correlatie tussen beide componenten. Dat is ook logisch, want als burgers geen vertrouwen hebben in de toekomst zullen zij geld weghalen van de beursvloer. En dat leidt uiteraard tot dalende beurskoersen als iedereen naar de nooduitgang rent.

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Refinitiv Datastream / Stouff Capital, is te zien dan het Amerikaanse consumentenvertrouwen het al enkele maanden lastig heeft. Ondanks de krachtige economische herstelbeweging maken nog veel Amerikanen zich zorgen over de toekomst. Op de grafiek is ook de correlatie met de S&P 500 index in beeld gebracht. En volgens dit verband noteert de S&P 500 index op dit moment zelfs te hoog. Gezien het verleden is dit zonder twijfel een punt van aandacht. Een dergelijke divergentie wist in het verleden immers meestal niet erg lang stand te houden.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)