In de maand juni kwamen er 4,8 miljoen nieuwe jobs bij in de Verenigde Staten van Amerika. Het werkloosheidscijfer daalde naar 11,1 procent. Daarmee overtreft het jobrapport de verwachtingen van de analisten, zij dachten eerder aan 2,9 miljoen nieuwe jobs en een werkloosheidscijfer van 12,4 procent. Deze positieve cijfers zijn het gevolg van het heropenen van de Amerikaanse economie maar ten koste van een record aantal besmettingen.

4,8 miljoen nieuwe jobs is niet niks. Het verpulvert daarmee het vorige cijfer van mei, toen kwamen er 2,7 miljoen nieuwe jobs bij. Ook het werkloosheidscijfer daalde opnieuw naar 11,1 procent. Op basis van deze gegevens zou je kunnen zeggen dat de Amerikaanse economie er goed voor staat. Michael Pearce, econoom bij Capital Economics, is alvast positief ingesteld.

The 4.8 million rise in non-farm payrolls in June provides further confirmation that the initial economic rebound has been far faster than we and most others anticipated.

Hij benadrukt echter wel dat het werkloosheidscijfer toch nog aan de hoge kant ligt. De 3,8 procent van voor de coronacrisis ligt absoluut nog niet binnen handbereik. Echter is er wel een daling merkbaar van 14,7 procent in april naar 11,1 in juni, het gaat alleszins de goede kant op.

Nieuwe lockdown?

Maar het is niet alleen goed nieuws want door het heropenen van de economie, komen mensen opnieuw met elkaar in contact en dat leidt tot een record aantal besmettingen. De vraag is of de Verenigde Staten een nieuwe lockdown moeten invoeren om COVID opnieuw in te perken.

Mocht dat het geval zijn, dan zullen de werkgelegenheidscijfers opnieuw gaan teleurstellen en moet men helemaal vanaf nul beginnen. President Donald Trump had eerder al laten weten geen nieuwe lockdown te willen invoeren omdat dit de economie in gevaar zou brengen.

Bronnen: CNBC

Foto: Pickpic

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>