Het Amerikaanse werkloosheidspercentage beweegt op dit moment op een historisch laag niveau. Het percentage van 3,9% doet ons geloven dat de Amerikaanse arbeidsmarkt kerngezond is. De vraag is alleen of dat daadwerkelijk wel zo is.

Onlangs verschenen er opnieuw fantastische cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Zo steeg vorige maand het gemiddelde uurloon met 2,9%; de sterkste stijging sinds de Grote Recessie. Josh Bivens, hoofdeconoom bij het liberale economische beleidsinstituut, is niet overtuigd van de huidige arbeidscijfers. Hij laat weten dat Amerika ver verwijderd is van ‘volledige werkgelegenheid’. Een term die de afgelopen maanden vaak is gebruikt als het ging om de Amerikaanse arbeidsmarkt.

Niet iedereen profiteert van de loonstijgingen

“Volledige werkgelegenheid betekent dat werkgevers echt moeten smeken om werknemers in plaats van werknemers die smeken om een ​​baan”, zei Josh Bivens. Daar voegde hij nog het volgende aan toe: “De definitie van volledige werkgelegenheid betekent dat lage- en middelloonarbeiders daadwerkelijk verhogingen krijgen. We zijn pas op volledige werkgelegenheid als dat gebeurt”.

Volgens Bivens profiteert op dit moment voornamelijk de bovenstaande laag van de bevolking van de loonstijgingen. Neem deze verrassende statistiek: werknemers die meer dan 20% van het personeelsbestand innemen, exclusief hooggeplaatste managers en supervisors, zagen het uurloon in het afgelopen jaar feitelijk met minder dan 0,1% stijgen.