Het zal de meeste mensen wel zijn opgevallen dat we de laatste tijd gebombardeerd worden met uitzinnig goede nieuwsberichten over de stand van de economie. Natuurlijk is het geweldig nieuws dat de economie op dit moment op volle toeren draait, maar het is ook niet echt verwonderlijk gezien de financiële middelen die er de afgelopen jaren zijn ingezet. En deze geldinjecties gaan overigens op dit moment onvermoeid door.

Als we de nieuwsberichten mogen geloven dan zou alles koek en ei zijn in de wereldeconomie. De meeste mensen weten wel dat de werkelijkheid er een stuk minder rooskleurig uitziet. Zo wordt er bijvoorbeeld maar weinig gesproken over de gigantische bedrijfsschulden die onder andere in Amerika de afgelopen jaren zijn ontstaan. De lage rente heeft er voor weten te zorgen dat de bedrijven massaal krediet zijn aangegaan bij de welwillende banken.

Dit niveau kan leiden tot een nieuwe crisis

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Sounding Line, is de Amerikaanse bedrijfsschuld afgebeeld als percentage van het Amerikaanse bruto binnenlands product. Op deze grafiek is te zien dat we een angstaanjagend niveau hebben bereikt. Daarnaast hebben we kortgeleden een top neergezet. De voorgaande keren dat dit gebeurde op vergelijkbare hoogtes, werd de Amerikaanse economie kort daarna geteisterd door een economische crisis.

Staat ons deze keer hetzelfde lot te wachten?