De spanningen tussen de VS en China zijn onlangs weer opgelaaid. President Trump ziet China als de oorzaak van het uitbreken van het coronavirus. Volgens de president heeft hij zelfs bewijzen gezien dat het virus in een Chinees lab ‘gecreëerd’ is. De spanningen tussen Washington en Peking lopen met de dag op en dat is nadelig voor Amerikaanse bedrijven die sterk afhankelijk zijn van China.

Afgelopen week liet Donald Trump nog weten dat hij vindt dat de Chinese overheid een ‘massamoord’ op haar geweten heeft. Volgens de Amerikaanse president had Peking veel meer kunnen doen om het virus in te dammen. Als de Chinese overheid adequaat had gereageerd had het virus binnen de Chinese landsgrenzen kunnen blijven.

Handelsdeal tussen de VS en China staat op het spel

Volgens kenners is het goed mogelijk dat het handelsakkoord tussen de VS en China, dat vorig jaar getekend werd, opgezegd gaat worden. En op de beurs zien we al dat beleggers op deze beslissing aan het vooruitlopen zijn. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Refinitiv Datastream, te zien dat de China Exposure Index al enkele weken onder druk staat. Deze index bestaat uit Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven die voor een sterk deel van hun omzet afhankelijk zijn van China.

Op de grafiek is ook te zien dat een dergelijke beweging ook al zichtbaar was aan het begin van dit jaar. Destijds liep de China Exposure Index enkele weken vooruit op de rest van de Amerikaanse beurs. En dat liep destijds niet bepaald rooskleurig af voor Wall Street. Moeten beleggers vrezen voor een herhaling?

UNIEK: Onbereikbare Koopkansen!

Weet u dat we voor een kantelpunt in de wereldgeschiedenis staan? Als u daar als belegger van wil profiteren, leest u dan vooral verder…

Indien u als belegger naar groei op zoek bent, dan moeten we er geen tekening meer bijmaken tot welke markten u zich best richt. In de eerste plaats Azië.

De Aziatische eeuw start vandaag!