De 750 grootste Amerikaanse bedrijven kochten over de tweede helft van 2014 en de eerste helft van dit jaar netto voor bijna een half biljoen dollar aan eigen aandelen in. Bruto, dus met weglating van aandelenuitgiftes, ligt de inkoop al boven een half biljoen. Dat bedrag is vrijwel gelijk aan het record uit 2007. In dat jaar topten de beursindices, alvorens in 2008 in te storten. Gaat dat nu weer gebeuren?
Netto aandeleninkoop lager
Volgens Patrick O’Shaughnessy van Investor Field Guide is dat geen vaststaand gegeven:
Het totaalbedrag is niet echt bruikbaar. Waar het om gaat is het totaalbedrag ten opzichte van de totale omvang van de markt. Dat geeft de buyback yield, dus in feite hoeveel procent van de uitstaande aandelen bedrijven inkochten.
En dan gaat het met name om de netto-inkoop, dus met aftrek van nieuwe aandelenuitgiftes.
De netto-inkoop ligt met 2,1% inderdaad hoog, maar dat is nog ruim onder het hoogtepunt van 3,6% in 2008.
Daarbij komt dat bedrijven die eigen aandelen inkopen op relatief lagere waarderingen dan de markt noteren.
Het gemiddelde waardering-percentiel over alle aandeleninkopen is 33%. Dat betekent dat de inkopers gemiddeld goedkoper zijn dan 67% van alle aandelen, terwijl je 50% zou verwachten.
De grote inkopers, die meer dan 10% van de eigen aandelen inkochten, blijken met name relatief goedkoop.
In deze groep was de 5% goedkoopste bedrijven goed voor maar liefst 14% van alle inkopen. De duurste 5% van deze bedrijven maakte slechts 1% van de inkopen uit.
Salaris CEO
Dat topbestuurders ondanks de gestegen koersen meer aandelen inkopen is niet zo vreemd. Zo baseren bedrijven het salaris van de CEO vaak op twee doelstellingen: de winst per aandeel en het totale aandeelhoudersrendement. Beide cijfers krijgen een zetje omhoog als bedrijven eigen aandelen inkopen.