De Amerikaanse economie draait op dit moment op volle toeren. Overigens weet niet alleen de Amerikaanse economie goede zaken te doen, ook de meeste andere economieën in de wereld mogen genieten van een economische groei. Deze groei weet echter ook te leiden tot een gevaarlijk optimisme in het Amerikaanse bedrijfsleven.

Vaak zien we dat bedrijven graag willen investeren op het moment dat er sprake is van een economische groei. Met name op het moment dat het consumentenvertrouwen in de lift zit. Als de consumenten zich immers zelfverzekerder voelen over de toekomst, durven ze sneller uitgaven te verrichten. En juist de bedrijven willen inspelen op die aantrekkende vraag afkomstig van de consumenten.

Amerikaanse bedrijven geven angstig veel geld uit

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Cornerstone Macro, is te zien dat er op dit moment sprake is van een extreem optimisme onder de Amerikaanse bedrijven. De netto kasstroom is recent namelijk uitgekomen op een stand van 300 miljard dollar negatief. Een negatieve kasstroom komt voor op het moment dat de uitgaven groter zijn dan de ontvangsten.

Op korte termijn weten deze uitgaven vaak een ‘boost’ te geven aan de groei van de economie, maar op de wat langere termijn is dit optimisme vaak dodelijk. De voorgaande keren dat we immers te maken hadden met een dergelijke grote negatieve kasstroom, was net voor het uitbreken van de internet- en de huizenmarktzeepbel.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)