Het winstseizoen is geopend. Tijdens de komende weken zal een groot deel van de beursgenoteerde bedrijven haar kwartaalcijfers publiceren. De vraag is of er voldaan kan worden aan de verwachtingen van de analisten. Ondertussen maken steeds meer bedrijven zich zorgen over de stijgende arbeidskosten.

Al enkele jaren zitten de lonen in de lift. Dit is voor het grootste deel te danken aan de groei van de economie. Uiteraard is de loongroei sectorafhankelijk, maar het algemene plaatje laat zien dat er sprake is van een gestage loonstijging. En dat zorgt in de VS voor steeds meer kopzorgen bij de topmannen. Uit een enquête van NFIB blijkt namelijk dat de stijgende arbeidskosten een steeds groter probleem begint te worden.

Stijgende arbeidskosten in combinatie met een afnemende arbeidskwaliteit

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Macrobond and Nordea, zijn de resultaten van de enquête in beeld gebracht. Op deze grafiek is te zien dat nooit eerder dit probleem zo groot was. Tevens blijkt uit de enquête dat de CEO’s zich ook steeds meer zorgen beginnen te maken over de arbeidskwaliteit. En dat kan dramatische gevolgen hebben voor de arbeidsproductiviteit. Met andere woorden is er enerzijds sprake van stijgende arbeidskosten, terwijl de arbeidsproductiviteit verslechtert.

En dat is in het verleden nooit een ideale combinatie geweest voor bedrijven.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>