De US dollar wordt steeds zwakker tegenover andere valuta, vooral tegenover de Chinese yuan. Het twijfelachtige economische herstel en de grote stimulus van de Federal Reserve wegen zwaar op de dollar. Maar analisten en economen zijn van mening dat de angst dat de dollar zijn positie als dé wereldmunt bij uitstek gaat verliezen, onterecht en overdreven is. 

De economie van de Verenigde Staten van Amerika is niet zo goed aan het herstellen ondanks de rally op de aandelenmarkten. De recessie weegt zwaar door en de stimulus van de Federal Reserve zorgt ervoor dat de US dollar in waarde aan het dalen is tegenover andere valuta.

Patrick Schowitz, econoom bij JPMorgan Asset Management, benadrukt dat de euro en de yuan momenteel aantrekkelijker zijn voor beleggers en investeerders. Vooral gezien deze regio’s de coronacrisis veel beter weten aan te pakken. De factoren die de dollar onder druk zetten, zullen de komende maanden nog niet van de baan zijn.

U.S. economic outperformance relative to the euro area and Japan (no longer) seems guaranteed, at least over the next few years, given the faltering virus response. Furthermore, the European Union’s new EUR 750 billion recovery fund is giving investors more confidence in the euro as an alternative.

De dollarindex daalde vorige week tot het laagste punt in 27 maanden naar 92.477, een scherpe daling ten opzichte van het 102-niveau in maart. Sindsdien schommelt de dollar in de afgelopen week tussen de 92 en 93. Dat is een flink pak lager dan vóór de coronacrisis.

Overdreven angst

Analisten en economen zijn echter van mening dat men overdrijft als men zegt dat de Amerikaans dollar zijn leiderspositie op de financiële markten gaat verliezen. Vooral omdat de Amerikaanse economie nog altijd de grootste ter wereld is. De Chinese economie komt op de tweede plaats maar komt ook nog niet in de buurt van het Amerikaanse bbp. De eurozone komt op de derde plaats maar vormt voorlopig helemaal geen gevaar.

Sven Schubert, strateeg bij Vontobel Asset Management, ziet de yuan en de euro ook als alternatieven voor de komende decennia maar het zijn niet bepaald echte concurrenten voor de US dollar. 12 procent van de globale handel komt van de Verenigde Staten en toch wordt de dollar gebruikt voor 50 procent van de globale transacties, een aardige verhouding dus.

Bronnen: CNBC

Foto: PxHere

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>