De Amerikaanse economie daalde met 0,9 procent tijdens het tweede kwartaal dit jaar, dat is het tweede negatieve kwartaal op rij en een duidelijk signaal dat een recessie onderweg is maar nog niet echt aan wal is gegaan. Toch is dit niet te merken aan de beurzen, in de Verenigde Staten van Amerika zijn de indexen namelijk sinds 16 juni aan het ‘herstellen’.

Na dat de Amerikaanse economie met 1,6 procent was gekrompen tijdens het eerste kwartaal, is de economie tijdens het tweede kwartaal opnieuw gekrompen. Met een krimp van 0,9 procent presteerde de economie slechter dan de Dow Jones had voorspeld. Technisch gezien bevindt de economie zich nu in een recessie, toch lijkt daar niet meteen sprake van te zijn.

Mark Zandi, hoofdeconoom bij Moody’s Analytics, beweert dat de situatie net iets anders is. De economie is aan het ‘stallen’, oftewel nauwelijks vooruit aan het gaan. De groeicijfers zijn negatief maar niet negatief genoeg om te spreken van een recessie.

We’re not in recession, but it’s clear the economy’s growth is slowing. The economy is close to stall speed, moving forward but barely.

De daling van de economie was het gevolg van een breed scala aan factoren waaronder een daling van de voorraden, investeringen in woningen en niet-residentiële bedrijven, minder overheidsuitgaven op federaal, staats- en lokaal niveau. Bruto particuliere binnenlandse investeringen daalden met 13,5 procent over de periode van drie maanden.

Toch geen recessie?

Vele economen verwachten niet dat de National Bureau of Economic Research een officiële recessie zal aankondigen ondanks de twee negatieve kwartalen op rij. En dat zou een uitzondering zijn vermits er sinds 1984 altijd sprake is geweest van een recessie als de Amerikaanse economie minstens twee kwartalen op rij niet groeide.

Op de aandelenmarkten lijken beleggers en investeerders bestand te zijn tegen het negatieve nieuws en de nakende recessie. De beursindexen zijn ondertussen sinds 16 juni bezig aan een herstelbeweging. De vraag is natuurlijk of men dit kan volhouden.

Bronnen: Jeff Cox – CNBC

Foto: Jp ValeryStockSnap

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>