De Amerikaanse economie groeide in het tweede kwartaal met 6,5% op jaarbasis. Dit is minder snel dan verwacht maar nog steeds het hoogste tempo sinds de herfst van vorig jaar. Toch blijven economen ongerust over het verdere verloop van het herstel.

In termen van reëel bruto binnenlands product – de breedste maatstaf van de economische activiteit – is de economie nu groter dan voor de pandemie.

In normale tijden zou een groei van 6,5% een reden tot feestvieren zijn. Hoewel dit nog steeds een vrij goede prestatie is, is dit toch minder dan verwacht. Economen hadden immers een groei van 8,5% voorspeld.

De groei was ook slechts weinig veranderd ten opzichte van deze in het eerste kwartaal, toen de economie met 6,3% groeide. Niettemin was het de grootste groeispurt sinds de Verenigde Staten in het derde kwartaal van 2020 uit de door de Covid-19 pandemie veroorzaakte recessie is gekomen.

Delta-zorgen

Economen beginnen hun prognoses voor het bruto binnenlands product voor het ganse jaar echter te verlagen nu de groei in het tweede kwartaal lager uitviel dan verwacht. De belangrijkste reden hiervoor is de verdere verspreiding van de besmettelijkere deltavariant.

Goldman Sachs verlaagde eerder deze zijn vooruitzichten. De zakenbank benadrukte dat de consumentenbestedingen nog steeds achter blijven.

De deltavariant is zeker een zaak die serieus moet genomen worden. Volgens de meeste economen en Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, zal deze variant echter niet leiden tot een soort strikte lockdown zoals in 2020. De gezondheidsrisico’s kunnen echter wel een domper zetten op de consumentenbestedingen omdat mensen zich terughoudend opstellen om weer op restaurant te gaan en weer te gaan reizen.

Bron: CNN

Foto: iStock