De Amerikaanse economie presteerde in het vierde kwartaal van 2018 beter dan verwacht. De groei kwam namelijk uit op 2,6 procent volgens data van de Commerce Department. Eerdere schattingen voorspelden een groei van 2,2 procent.

Voor het gehele jaar komt de groei van de Amerikaanse economie uit op 3,1 procent. Dat is het hoogste groei tempo sinds 2005.

Voor het eerste kwartaal van 2019 wordt er op een mindere groei gerekend. Zo denk Joseph LaVorgna, econoom bij Natixis, dat de groei uit zal komen op minder dan twee procent.

Verder is te zien uit een grafiek van Zero Hedge dat de groei van de Amerikaanse economie afneemt. Voor het derde kwartaal op rij is er een minder hard groeitempo.

Goede arbeidsmarkt, zorgen om consumentenuitgaven

De groei van de Amerikaanse economie wordt ondersteund door goede banencijfers. Zo blijft de werkloosheid laag. Er kwamen namelijk maandelijks meer dan 200.000 nieuwe banen bij en lonen stegen het hardst sinds de financiƫle crisis.

Maar er zijn niet alleen maar mooie cijfers. Zo zijn er zorgen over de uitgaven van consumenten. Deze daalden namelijk en nemen bijna 70 procent van groei voor de rekening.

Shutdown vertraagde de economische cijfers

De cijfers over de Amerikaanse economie komen echter later dan normaal. Dat heeft alles te maken met de shutdown van de overheid begin dit jaar. De officiƫle cijfers van de Commerce Department vervangen hierbij dus de eerdere cijfers van het Bureau of Economic Analysis.

Bron: CNBC, Zero Hedge

Foto: iStock